Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Minister Tuppurainen och ”Europa är vi”-turnén kommer till Uleåborg

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 16.11.2021 16.28
Pressmeddelande 654/2021

Europaminister Tytti Tuppurainen bjuder in invånare i Uleåborg och Norra Österbotten och ungdomar i Barentsregionen att dela med sig av sina tankar och åsikter om Europa och Europas framtid i Uleåborg den 30 november. Invånarna i Uleåborgsregionen är också välkomna att diskutera EU-frågor med Europaminister Tuppurainen vid en kaffestund på kaféet H2O Konstila i kulturhuset Valve i Uleåborg.

Diskussionsmötena ingår i Finlands ministrars ”Europa är vi”-turné. Ministrarna kommer under hösten och vintern att besöka olika orter runt om i landet för att höra finländarnas förhoppningar angående EU:s utveckling.

Europaminister Tuppurainen ska tala vid en kaffestund för allmänheten på eftermiddagen. Därefter diskuterar hon EU-frågor med invånare i Uleåborgsregionen som deltar i kaffestunden. Deltagarna i kaffestunden får också höra en sammanfattning av de grupp- och paneldiskussioner som ungdomar hållit tidigare samma dag.

”Det blir intressant att höra vilka hälsningar ungdomarna i norr vill föra fram. Det är särskilt värdefullt att vi för en gränsöverskridande dialog, eftersom länderna i norr och i den arktiska regionen har många gemensamma angelägenheter, och det regionala samarbetet är starkt. Det är viktigt att ungdomarnas hälsningar går vidare till konferensen om Europas framtid. Jag ser också fram emot att få höra vad människor i Uleåborgsregionen tycker och tänker om Europas framtid”, säger Europaminister Tuppurainen.

Seminariet för ungdomar är avsett för ungdomar i Barentsregionen. Deltagarna kommer förutom från Finland också från Sverige, Norge och Ryssland. Seminariet inleds med att ungdomarna dryftar Europas framtid i mindre grupper. Dagens teman har förberetts i förhandsdiskussioner som ordnats i Unesco-nätverkets skolor. Talare vid seminariet är minister Tuppurainen, ambassadör för frågor om Barentsregionen och den nordliga dimensionen Jari Vilén, ordförande för Uleåborgs stadsstyrelse och Europeiska regionkommitténs representant vid konferensen om Europas framtid Mirja Vehkaperä samt Finlands medborgarrepresentant vid konferensen om Europas framtid Ninni Norra. Sammanfattningen av ungdomarnas diskussioner i mindre grupper och paneldiskussionen streamas också på webben. Seminariet arrangeras av statsrådets kansli, Uleåborgs stad, Norra Österbottens förbund, utrikesministeriet och ordförandeskapet i Barents euroarktiska råd.

Finlands ministrars ”Europa är vi”-turné är en del av konferensen om Europas framtid, vars syfte är att samla in EU-medborgarnas tankar och åsikter om Europas framtid. De frågor som tas upp antecknas på webbplattformen för konferensen om Europas framtid, och ministrarna för fram finländarnas hälsningar vid konferensens plenum.

Det är fritt fram att dela sina tankar på webbplattformen, som är öppen för alla. Där samlas det in åsikter om bland annat värden, klimat, ekonomi, hälsa och utbildning. Den EU-gemensamma hashtaggen i sociala medier är #FramtidenÄrDin.

Program för evenemangen i Uleåborg tisdagen den 30 november

Kl. 9.30–13.50 Seminarium för ungdomar 

  • Man måste anmäla sig på förhand för att delta.
  • Seminariet hålls på engelska.
  • Sammanfattningen av ungdomarnas diskussioner och paneldiskussionen efter det kan följas i direktsändning på webben kl. 12.30–13.50.  

Kl. 15.30–16.30 Kaffestund för allmänheten 

  • Kaffestunden ordnas på kaféet H2O Konstila i kulturhuset Valve i Uleåborg.

Mer information: Topi Juga, sakkunnig i EU-ärenden, tfn 0295 160 459, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli