Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Statsminister Sipilä besöker Malta, Cypern, Tjeckien och Slovakien

Government Communications Department 13.12.2018 9.24 | Publicerad på svenska 13.12.2018 kl. 11.59
Pressmeddelande 601/2018

Statsminister Juha Sipilä besöker fyra EU-länder i syfte att stärka de bilaterala relationerna och beredskapen inför Finlands EU-ordförandeskap, som inleds i juli 2019.

Fredagen den 14 december förhandlar statsminister Sipilä med Maltas premiärminister Joseph Muscat i Valletta, söndagen den 16 december med Cyperns president Nicos Anastasiades i Nicosia samt måndagen den 17 december med Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš i Prag och med Slovakiens premiärminister Peter Pellegrini i Bratislava.

Många av de frågor som kommer att behandlas under de enskilda mötena är redan nu aktuella med tanke på Finlands EU-ordförandeskap. Under mötena diskuteras bland annat EU:s nästa fleråriga budgetram, migration, brexit, utvecklandet av EMU samt nyckelfrågorna för den kommande femårsperioden, såsom den inre marknaden och handelspolitik, klimatfrågor och främjandet av försvarssamarbetet och samarbetet i beredskapen inför hybridhot.

Statsminister Sipilä har redan tidigare i höst haft enskilda möten om aktuella EU-frågor med flera EU-länders stats- och regeringschefer. Statsminister Sipilä har till exempel träffat Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Helsingfors. Många andra stats- och regeringschefer kommer att besöka Finland i februari. Dessutom besökte statsminister Sipilä Portugal och Spanien i oktober. Diskussionerna med EU:s stats- och regeringschefer lägger grunden för Finlands kommande EU-ordförandeskap.

Ytterligare information: Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, och Anne Sjöholm, kommunikationschef för EU-ärenden, tfn 040 537 0733, statsrådets kansli

Juha Sipilä