Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsminister Orpo deltar i Europeiska rådets möte – avsikten är att bekräfta stödet till Ukraina

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 30.1.2024 16.29 | Publicerad på svenska 30.1.2024 kl. 16.52
Pressmeddelande
I foto statsminister Petteri Orpo

Statsminister Petteri Orpo deltar i ett extra möte i Europeiska rådet i Bryssel torsdagen den 1 februari. På mötets agenda står halvtidsöversynen av den fleråriga budgetramen och i synnerhet det fortsatta stödet till Ukraina.

26 EU-länder enades om innehållet i halvtidsöversynen av den fleråriga budgetramen 2021–2027 i december. I paketet ingår som en central del ett stöd på 50 miljarder euro till Ukraina. Avsikten är att överenskommelsen ska fastställas formellt vid Europeiska rådets extra möte.

”Finland anser att det är ytterst viktigt att överenskommelsen om halvtidsöversynen godkänns utan dröjsmål”, säger statsminister Orpo.

Före Europeiska rådets extra möte, den 31 januari, hålls det i Bryssel en minnesstund för kommissionens tidigare ordförande Jacques Delors. Statsminister Petteri Orpo företräder Finland vid minnesstunden. Även tidigare statsministern Paavo Lipponen är inbjuden.

Franska Jacques Delors, som var kommissionens ordförande 1985–1994, främjade aktivt europeisk integration. Delors initiativ har bland annat gett upphov till den gemensamma inre marknaden, den ekonomiska och monetära unionen och Erasmusprogrammet för studentutbyte.

Ytterligare information: Tuomas Tikkanen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 523 5768, och Marko Ruonala, projektchef (kommunikation), tfn 050 522 8233, statsrådets kansli

De handlingar gällande toppmöten som godkänts i EU-ministerutskottet publiceras på statsrådets kanslis finskspråkiga websida