Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Statsminister Sanna Marin höll anförande vid konferensen Arctic Frontiers den 4 februari 2021

5.2.2021 9.43
Statsminister Sanna Marin höll anförande vid konferensen Arctic Frontiers den 4 februari 2021

Statsminister Sanna Marin deltog i konferensen Arctic Frontiers som ordnades på distans den 4 februari. Arctic Frontiers är en internationell konferens som årligen ordnas i Tromsø och som samlar företrädare för politik, näringsliv och forskning.

Statsminister Sanna Marin deltog i konferensen Arctic Frontiers som ordnades på distans den 4 februari. Arctic Frontiers är en internationell konferens som årligen ordnas i Tromsø och som samlar företrädare för politik, näringsliv och forskning. I konferensen deltog också Sveriges statsminister Stefan Löfven, Norges statsminister Erna Solberg och Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir. 

I sitt anförande betonade statsminister Marin vikten av det internationella arktiska samarbetet. Det största hotet i den arktiska regionen är klimatförändringen, och man bör även fokusera multilateralt på att stävja den. Alla medlemmar i Arktiska rådet har nu förbundit sig till klimatavtalet från Paris. Detta öppnar för möjligheter inom det arktiska samarbetet, som för närvarande bland annat bedrivs under Islands ordförandeskap och från och med våren under Rysslands ordförandeskap i Arktiska rådet. Statsministern lyfte fram att det i samband med arbetet mot klimatförändringen samtidigt finns en möjlighet att stödja hållbar utveckling, grön ekonomi och innovationer som gagnar lokalbefolkningen. 

I enlighet med statsrådets färska utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse strävar Finland efter en stabil arktisk region där spänningarna inte ökar. Att stärka Arktiska rådet är centralt för Finlands arktiska politik. 

I sitt anförande lyfte statsminister Marin också fram behovet av att utveckla EU:s politik för Arktis. På tisdagen, under den föregående delen av konferensen, talade EU:s höga representant Josep Borrell. Även de övriga konferensdeltagarna var högt uppsatta personer, och de representerade många olika geografiska områden.

Statsminister Marin berättade också om Finlands strategi för den arktiska politiken, som är under beredning och kommer att publiceras i början av året. Prioriteterna i strategin är klimatförändringen, regionens invånare (främjande av välfärd samt urfolkens rättigheter), kompetens (näringar och spetsforskning) samt infrastruktur och logistik. Strategin kommer att bli klar i vår. Före det ordnas en omfattande remissbehandling.

Ytterligare information:
Lauri Voionmaa, specialmedarbetare (internationella frågor), statsrådets kansli, tfn 0295 160 306 och Nina Brander, specialsakkunnig, generalsekreterare för delegationen för arktiska frågor, statsrådets kansli, tfn 040 823 84 92.