Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Statsministerns julhälsning

statsrådets kansli
Utgivningsdatum 23.12.2021 15.02 | Publicerad på svenska 23.12.2021 kl. 15.43
Nyhet

Det känns som att julen varje år infaller under den mest hektiska tiden på året. Det brådskar med att slutföra jobb, få hemmet i skick och julbestyren färdiga. Tänk om vi lärde oss att godkänna att något är halvfärdigt och tänka att det är gott nog. När vardagen stannar upp för en stund och också vi själva har tålamod att göra det, kan julen ge efterlängtad sinnesfrid.

Julen är en blandning av gamla och nya traditioner. Egna minnen och minnen man delar med andra. Ljud, dofter och smaker. Enkla saker som vi under coronapandemin lärt oss att värdesätta allt mer. När världen omkring oss förändras känns julen bekant och trygg. Kanske det är det som är julens magi.

Många av julens bekanta traditioner och seder är bara några tiotals eller hundratals år gamla, men midvinterns fest har firats på dessa breddgrader långt innan julen fick sin nuvarande betydelse och form. Som om människor i alla tider haft ett behov av att stanna upp och fira, då årets mörkaste dag äntligen ligger bakom oss.

I Julsång för knytt, skriven av Tove Jansson, sjunger man:

Nu är det lätt att glömma
att kölden var så svår
nu har vi rätt att drömma
och tro på nästa vår

Julen kommer också i år och efter det kommer våren. 

De senaste två åren har krävt tålamod, anpassning och flexibilitet av oss alla. Många har förlorat en närstående eller varit oroade över sin egen eller en familjemedlems hälsa. För vissa präglas julen också av oro för den egna utkomsten och arbetet, då restriktioner igen tagits i bruk. 

Vi vet ännu inte vad nästa år kommer att föra med sig, men jag vill tro att bättre tider väntar. Vaccinerna har gett oss trygghet och är fortfarande det viktigaste och effektivaste sättet att bekämpa pandemin. Vi ska skydda oss själva och ta hand om varandra. 

Jag hoppas att alla har tid att stanna upp ens en stund och njuta av jultiden. Var och en följer sina egna traditioner eller skapar nya. Själv ser jag framemot lugn samvaro med min familj och mina närstående.

Julen är en möjlighet att vila, sträcka ut en hjälpande hand, minnas det som varit och fundera på framtiden. Tillsammans klarar vi vad som helst.

En fridfull och god jul åt alla!

Sanna Marin

statsminister

Sanna Marin