Hoppa till innehåll
Media
Valtioneuvoston kanslia framsida

Vinnarna i skrivartävling om hållbar utveckling belönades

Kommissionen för hållbar utvecklingstatsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 29.1.2024 14.16 | Publicerad på svenska 29.1.2024 kl. 14.53
Nyhet

Finlands kommission för hållbar utveckling har ordnat skrivartävlingen ”En hoppfull framtid” som en del av sitt 30-årsjubileum. Vinnarna i tävlingen belönades vid ett seminarium i Helsingfors den 29 januari 2024. I tävlingen deltog cirka 150 bidrag. Syftet med tävlingen var att uppmuntra människor i alla åldrar runt om i Finland att skriva, fundera på sitt förhållande till det omgivande samhället, andra människor och naturen och se på framtiden med mod och hopp.

Evelina von Rabenau och en förskoleklass med 16 elever i Kristinestad kom på delad första plats i serien för barn under 7 år. Julius Lauren, Matilda Lauren och Viivi Pulkkinen kom på delad första plats i serien för 7–8-åringar, och Elsa Laakkonen fick ett hedersomnämnande. Amalia Mönki vann serien för 9–10-åringar, Ilta Waltari kom på andra plats och Iida Pulkkinen på tredje plats. Mikael Särkelä vann serien för 11–12-åringar, Ronja Ohtonen kom på andra plats och Kari Hakulinen på tredje plats. I serien för 13–15-åringar belönades Pihla Närhi, Tessa Ratia och Menni Hilli, och i serien för 16–18-åringar Eerika Mäki, Dorcas Adeola Olaleye och Lilli Aurora. Emmi Suomalainen vann serien för deltagare över 19 år, Paula Heikkinen kom på andra plats och Mika Niskanen på tredje plats. Kati Korpinen och Minttu Viini fick hedersomnämnanden.

Tävlingens beskyddare var doktor Jenni Haukio. Medlemmar i juryn var facklitterära författaren Julia Thuren, textförfattaren Mihkku Laiti, illustratören och serietecknaren Seppo Leinonen samt företrädaren för gruppen De ungas Agenda 2030 Rosa Ihalainen. Bidragen i tävlingen fick vara skrivna på finska, svenska, engelska, enaresamiska, nordsamiska eller skoltsamiska. Deltagarna fick fritt välja texttyp och genre, och de yngsta hade också möjlighet att delta med en teckning eller serie.

Tävlingsbidragen publiceras på webbplatsen kestavakehitys.fi under våren 2024.