FI SV EN

Finland 100
Vi firar jubileumsåret med hundratals evenemang under Tillsammans-veckoslutet den 25–27.8

Statsrådets kommunikationsavdelning 8.8.2017 10.40
Pressmeddelande 349/2017
Vi firar jubileumsåret med hundratals evenemang under Tillsammans-veckoslutet den 25–27.8

Temat för Finlands 100-årsjubileum tillsammans har inspirerat finländare till att göra saker ihop. Under veckoslutet Tillsammans den 25–27.8 utlovas hundratals Finland 100 -evenemang runt om i Finland och i världen. Finländare och Finlands vänner har skapat evenemangen för varandra och tillsammans. Samtidigt inleds jubileumsårets upplevelserika höst som för oss mot hundraåringens födelsedag i december.

”Vi har ett stort utbud av evenemang att se fram emot under Tillsammans-veckoslutet. Många av dem är riksomfattande och sträcker sig till och med utomlands. I programmet finns också många lokala pärlor. Under veckoslutet hissar vi flaggan till naturens ära, vi gör utflykter, äter tillsammans, sjunger, musicerar och dansar på torgen och till och med i tågen samt tävlar i de mest egendomliga idrottsgrenarna”, berättar kommunikationschef Päivi Pirttilä från Finland 100.

En del av veckoslutets evenemang har uttryckligen planerats och skapats för den här tidpunkten, andra är årligen återkommande med Finland 100 -tema i år.

Ett av de evenemang som syns och hörs nationellt är Naturens dag, lördagen den 26.8, då vi i Finland som det första landet i världen hissar flaggar till naturens ära och körsången ljuder i Finlands nationalparker. Världens största byafester och andra lokala evenemang bjuder in människor för att umgås tillsammans i hela landet.

Utomlands förvandlas Kungsträdgården i centrala Stockholm till en tre dagar lång STHLM/SUOMI -stadsfestival. I tiotals andra länder avnjuts middagar under bar himmel på Finnish Your Dinner -evenemangen.

Finlands stora år

Jubileumsårets tema tillsammans och möjligheten för vem som helst att skapa program har resulterat i en sällan skådad entusiasm att göra något stort tillsammans. Under Tillsammans-veckoslutet inleds en upplevelserik period fram till hundraåringens födelsedag i december.

”Redan nu ser vi att självständighetens jubileumsår har blivit Finlands stora år tack vare hundratusentals aktiva programmakare och medverkande i hela världen. Under Tillsammans-veckoslutet är jubileumsårets tema extra synligt. Det är ett sätt att förverkliga saker på men också en gemensam upplevelse”, säger Finland 100 -styrelsens ordförande Paula Lehtomäki.

Ytterligare information:

Programmet under Tillsammans-veckoslutet finns sammaställt på jubileumsårets webbplats

Arrangörerna för evenemangen levererar tilläggsinformation.

Information om det lokala programmet fås också via Finland 100 -regionnätverket

Tillsammans-veckoslutets video

Logotyper och bildsättningsbilder för media

Kommunikationschef Päivi Pirttilä, tel. 0295 160 133, paivi.pirttila (at) vnk.fi  

Medias servicetelefon 050 327 5160 vardagar kl. 9–16, suomi100media (at) sek.fi

****

Finland 100. I år fyller det självständiga Finland hundra år. Vår generations mest betydelsefulla jubileumsår pågår. Jubileumsåret firas hela året, i hela landet och årets tema är tillsammans. Vem som helst kan föreslå projekt till den officiella programhelheten fram till slutet av oktober 2017. Sekretariatet för projektet Finland 100 år, vid statsrådets kansli, ansvarar för jubileumsårets förberedelser och koordinering. För det regionala arbetet i landskapen ansvarar Finland 100-regionnätverket. suomifinland100.fi, #finland100, #suomi100