Hoppa till innehåll

Information om brexit

På dessa sidor har vi sammanställt information om Storbritanniens utträde ur EU och landets framtida relation med EU. Här finns information om bland annat förhandlingsprocessen och utträdesavtalet, och om hur brittiska och finska medborgare och företag ska förbereda sig för ett avtalslöst utträde.

Ministeriernas brexitexperter och kontaktinformation

Det aktuella läget

Europeiska rådet har beviljat Storbritannien uppskov med brexit till den 31 januari 2020. Tilläggstiden är flexibel på så sätt att Storbritannien kan lämna EU tidigare, om utträdesavtalet träder i kraft tidigare. Det betyder att utträdet kan ske den 1 december 2019 eller den 1 januari 2020.

Hösten 2019, på begäran av Storbritannien, omförhandlades delvis det utträdesavtal och den politiska förklaring som EU-länderna antog i november 2018. Europeiska rådet stadfäste det samförstånd som nåtts om dessa vid sitt möte den 17 oktober 2019. Det brittiska parlamentet och Europaparlamentet måste ännu godkänna avtalet.

Enligt EU är lösningen rättvis och skyddar EU:s intressen och enighet samt tryggar freden och stabiliteten på den irländska ön.

EU och medlemsländerna har även berett sig på att Storbritannien lämnar EU utan avtal.

Mer information om det aktuella läget.

Mer information om brexitförhandlingsprocessen

14082528

Johannes Leppo, lagstiftningsråd 
statsrådets kansli, EU-asioiden osasto Samordning av EU-ordförandeskapet  Allmänna rådet  0295160335  


Silja Pasanen, specialsakkunnig i EU-ärenden 
statsrådets kansli, EU-asioiden osasto 0295160402  

Förhandlingsprocessen

Förhandlingsprocessen

Den 23 juni 2016 hölls en folkomröstning i Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland (nedan Storbritannien) om landets EU-medlemskap. Storbritannien lämnade in sin anmälan om utträde ur Europeiska unionen den 29 mars 2017. Därmed inleddes den tvåårsperiod för förhandlingar.

Förhandlingsprocessen

Utträdesavtalet

Utträdesavtalet

Utträdesavtalets enda uppgift är att säkerställa ett organiserat brittiskt utträde ur EU.

Utträdesavtalet

Medborgarnas rättigheter i utträdesavtalet

Medborgarnas rättigheter i utträdesavtalet

Finlands viktigaste mål i utträdesförhandlingarna är att trygga medborgarnas rättigheter. Medborgarnas fria rörlighet ska fortsätta fullt ut till utgången av övergångsperioden.

Medborgarnas rättigheter i utträdesavtalet

Övergångsperioden

Övergångsperioden

Förhandlingarna om EU:s och Storbritanniens framtida relation kan inledas först när Storbritannien lämnat unionen. Därför behövs en övergångsperiod mellan utträdet och den framtida relationen.

Övergångsperioden

EU:s och Storbritanniens framtida relation

EU:s och Storbritanniens framtida relation

Utträdesavtalet innehåller inga bestämmelser om EU:s och Storbritanniens framtida relation. Förhandlingarna om de framtida förbindelserna kan inledas först när Storbritannien har lämnat. Storbritannien och Europeiska rådet godkänt en gemensam politisk förklaring om de framtida förbindelserna.

EU:s och Storbritanniens framtida relation

Brexit utan avtal

Brexit utan avtal

Om resultatet blir ett avtalslöst utträde upphör tillämpningen av EU:s grundfördrag och EU-lagstiftningen på Storbritannien med omedelbar verkan.

Brexit utan avtal