Hoppa till innehåll

Information om brexit

På dessa sidor har vi sammanställt information om Storbritanniens utträde ur EU och landets framtida relation med EU. Här finns information om bland annat förhandlingsprocessen och utträdesavtalet, och om hur brittiska och finska medborgare och företag ska förbereda sig för ett avtalslöst utträde.

Det aktuella läget

Europeiska unionen är beredd att underteckna det uppgjorda utträdesavtalet med den brittiska regeringen. Underhuset i det brittiska parlamentet godkände emellertid inte avtalet vid omröstningarna den 15 och 29 januari 2019. Underhuset behandlar utträdesavtalet följande gång den 14 februari 2019.

EU anser att utträdesavtalet är den bästa möjliga kompromissen och det enda sättet att säkerställa ett organiserat brittiskt utträde ur unionen. EU vill inte öppna upp avtalet mer. Fortsättningen beror nu på Storbritanniens inrikespolitiska läge och vilja. Det finns flera alternativa scenarier, Storbritannien måste klargöra hur landet vill gå vidare. EU tar därefter gemensamt ställning till Storbritanniens eventuella förslag.

Kontaktinformation

Johannes Leppo, Lagstiftningsråd 
Statsrådets kansli, EU-asioiden osasto 0295160335  


Silja Pasanen, Specialsakkunnig, EU-ärenden 
Statsrådets kansli, EU-asioiden osasto 0295160402  

Förhandlingsprocessen

Förhandlingsprocessen

Den 23 juni 2016 hölls en folkomröstning i Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland (nedan Storbritannien) om landets EU-medlemskap. Storbritannien lämnade in sin anmälan om utträde ur Europeiska unionen den 29 mars 2017. Därmed inleddes den tvåårsperiod för förhandlingar.

Förhandlingsprocessen

Utträdesavtalet

Utträdesavtalet

Företrädare för Europeiska kommissionen och den brittiska regeringen slutförde förhandlingarna om utträdesavtalet i november 2018. Utträdesavtalets enda uppgift är att säkerställa ett organiserat brittiskt utträde ur EU.

Utträdesavtalet

Medborgarnas rättigheter i utträdesavtalet

Medborgarnas rättigheter i utträdesavtalet

Finlands viktigaste mål i utträdesförhandlingarna är att trygga medborgarnas rättigheter. Medborgarnas fria rörlighet ska fortsätta fullt ut till utgången av övergångsperioden.

Medborgarnas rättigheter i utträdesavtalet

Övergångsperioden

Övergångsperioden

Förhandlingarna om EU:s och Storbritanniens framtida relation kan inledas först när Storbritannien lämnat unionen. Därför behövs en övergångsperiod mellan utträdet och den framtida relationen.

Övergångsperioden

EU:s och Storbritanniens framtida relation

EU:s och Storbritanniens framtida relation

Utträdesavtalet innehåller inga bestämmelser om EU:s och Storbritanniens framtida relation. Förhandlingarna om de framtida förbindelserna kan inledas först när Storbritannien har lämnat. Storbritannien och Europeiska rådet godkänt en gemensam politisk förklaring om de framtida förbindelserna.

EU:s och Storbritanniens framtida relation

Brexit utan avtal

Brexit utan avtal

Om avtalet inte träder i kraft den 30 mars och om tvåårsperioden för förhandlingar inte förlängs blir resultatet ett avtalslöst utträde. I det fallet upphör tillämpningen av EU:s grundfördrag och EU-lagstiftningen på Storbritannien med omedelbar verkan.

Brexit utan avtal

Meny