Hoppa till innehåll

Information om brexit

På dessa sidor har vi sammanställt information om Storbritanniens utträde ur EU och landets framtida relation med EU. Här finns information om bland annat förhandlingsprocessen och utträdesavtalet, och om hur brittiska och finska medborgare och företag ska förbereda sig för ett avtalslöst utträde.

Ministeriernas brexitexperter och kontaktinformation

Det aktuella läget

EU är beredd att underteckna det utträdesavtal som gjorts upp med den brittiska regeringen. Underhuset i det brittiska parlamentet godkände emellertid inte avtalet vid omröstningarna den 15 januari, den 12 mars och den 29 mars.

Den 11 april beslutade EU-ländernas stats- och regeringschefer att förlänga tidsfristen för Storbritanniens EU-utträde till den 31 oktober 2019. Utträdet kan träda i kraft även tidigare än så om Storbritannien godkänner utträdesavtalet. 

Europeiska rådet har fastställt att utträdesavtalet inte öppnas upp och att inga förhandlingar om de framtida förbindelserna mellan EU och Storbritannien förs före utträdet. Det är dock möjligt att ändra den politiska förklaringen om de framtida förbindelserna i det fall att de villkor som Storbritannien fastställt ändras.

EU och medlemsländerna har även berett sig på att Storbritannien lämnar EU utan avtal.

 

Mer information om brexitförhandlingsprocessen

14082528

Johannes Leppo, lagstiftningsråd 
statsrådets kansli, EU-asioiden osasto Samordning av EU-ordförandeskapet  Allmänna rådet  0295160335  


Silja Pasanen, specialsakkunnig i EU-ärenden 
statsrådets kansli, EU-asioiden osasto 0295160402  

Förhandlingsprocessen

Förhandlingsprocessen

Den 23 juni 2016 hölls en folkomröstning i Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland (nedan Storbritannien) om landets EU-medlemskap. Storbritannien lämnade in sin anmälan om utträde ur Europeiska unionen den 29 mars 2017. Därmed inleddes den tvåårsperiod för förhandlingar.

Förhandlingsprocessen

Utträdesavtalet

Utträdesavtalet

Företrädare för Europeiska kommissionen och den brittiska regeringen slutförde förhandlingarna om utträdesavtalet i november 2018. Utträdesavtalets enda uppgift är att säkerställa ett organiserat brittiskt utträde ur EU.

Utträdesavtalet

Medborgarnas rättigheter i utträdesavtalet

Medborgarnas rättigheter i utträdesavtalet

Finlands viktigaste mål i utträdesförhandlingarna är att trygga medborgarnas rättigheter. Medborgarnas fria rörlighet ska fortsätta fullt ut till utgången av övergångsperioden.

Medborgarnas rättigheter i utträdesavtalet

Övergångsperioden

Övergångsperioden

Förhandlingarna om EU:s och Storbritanniens framtida relation kan inledas först när Storbritannien lämnat unionen. Därför behövs en övergångsperiod mellan utträdet och den framtida relationen.

Övergångsperioden

EU:s och Storbritanniens framtida relation

EU:s och Storbritanniens framtida relation

Utträdesavtalet innehåller inga bestämmelser om EU:s och Storbritanniens framtida relation. Förhandlingarna om de framtida förbindelserna kan inledas först när Storbritannien har lämnat. Storbritannien och Europeiska rådet godkänt en gemensam politisk förklaring om de framtida förbindelserna.

EU:s och Storbritanniens framtida relation

Brexit utan avtal

Brexit utan avtal

Om resultatet blir ett avtalslöst utträde upphör tillämpningen av EU:s grundfördrag och EU-lagstiftningen på Storbritannien med omedelbar verkan.

Brexit utan avtal