Konsekvenser av brexit för företag
Den 24 december 2020 slutförde EU och Storbritannien förhandlingarna om handels- och samarbetsavtalet och de kompletterande separata avtalen om datasäkerhet och samarbete inom kärnenergibranschen. Avtalet tillämpas från och med den 1 januari 2021.
Mycket förändrades när Storbritannien lämnade EU:s inre marknad och tullunionen den 1 januari 2021. EU och Storbritannien delades upp i två områden med skild reglering och lagstiftning. Den nya relationen mellan EU och Storbritannien är betydligt mer distanserad än tidigare, vilket innebär bland annat mera byråkrati och nya kostnader i handeln mellan EU och Storbritannien. Trots att handels- och samarbetsavtalet är heltäckande och möjliggör bland annat tull- och kvotfritt inträde på parternas marknader när det gäller vissa produkter, kan avtalet inte ersätta den inre marknaden. Den fria rörligheten för varor, tjänster, personer och kapital upphör den 1 januari 2021. Det medför betydande förändringar i handeln mellan EU och Storbritannien trots det avtal som ingåtts.
Vilka förändringar övergångsperiodens utgång innebär för enskilda företag beror bland annat på företagets bransch, placeringsort och roll i produktionskedjan. En del av förändringarna gäller endast vissa produkter.
Handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien I Europeiska kommissionen
Information om avtalet (i huvudsak på engelska) I Europeiska kommissionen
Mer information för företag
-
Europeiska kommissionens generaldirektorat för skatter och tullar: frågor och svar (på engelska)
Storbritanniens beredskapsinformation:
Gov.uk/eubusiness
Gov.uk/transition -
EU har ingått handelsavtal med över 70 länder. Storbritanniens utträde ur EU:s inre marknad och tullunionen innebär att landet från och med den 1 januari 2021 inte längre omfattas av EU:s handelsavtal.
Således kan innehåll producerat i Storbritannien inte längre räknas som ”EU-ursprung” när det gäller produkter som ett företag exporterar från EU till länder som är EU:s frihandelsavtalspartner.
Vid export från Storbritannien till länder som är Storbritanniens frihandelsavtalspartner iakttas villkoren i Storbritanniens avtal.
Mer information om villkoren för export till länder som omfattas av EU:s handelsavtal I Europeiska kommissionen
Mer information om Storbritanniens handelsavtal I Gov.uk -
Utträdesavtalet tryggar rättigheterna i fråga om vistelse och arbete såväl för EU-medborgare som vid övergångsperiodens utgång den 31 december 2020 är lagligen bosatta i Storbritannien och för deras familjemedlemmar, som för brittiska medborgare som vid övergångsperiodens utgång är lagligen bosatta i ett EU-medlemsland och för deras familjemedlemmar.
Den fria rörligheten mellan EU och Storbritannien upphör i januari 2021. Studerande och arbetstagare från EU-länder som efter övergångsperioden flyttar till Storbritannien omfattas av tillämpningsområdet för Storbritanniens migrationslagstiftning.
På motsvarande sätt tillämpas medlemsländernas migrationslagstiftning på brittiska medborgares inresa till EU, om de inte omfattas av tillämpningsområdet för utträdesavtalet.
Mer information i Finland I Migrationsverket
På inresa till och vistelse i Storbritannien tillämpas Storbritanniens utlänningslag.
Mer information i Storbritannien I Gov.uk
Mer information om utträdesavtalets konsekvenser för EU-medborgare som är lagligen bosatta i Storbritannien och för brittiska medborgare som är bosatta inom EU -
I handelsrelationen och den ekonomiska relationen mellan EU och Storbritannien skapas det allmänna ramar som ska möjliggöra framtida förhandlingar om ömsesidigt erkännande av yrkeskvalifikationer.
På EU:s inre marknad tillämpas lättare förfaranden för erkännande av yrkeskvalifikationer. Från och med den 1 januari 2021 omfattas Storbritannien inte längre av dessa lättnader, utan erkännande av yrkeskvalifikationer som har förvärvats i Storbritannien sker i EU i enlighet med respektive medlemslands nationella regler om de arrangemang som tillämpas i fråga om länder utanför EU och EES. På motsvarande sätt erkänns yrkeskvalifikationer som förvärvats i EU i enlighet med Storbritanniens nationella regler.
I Finland gäller de beslut om erkännande som fattats i enlighet med direktivet om erkännande av yrkeskvalifikationer (2005/36/EG) före utgången av övergångsperioden. Detta innebär att de som fått ett beslut också efter övergångsperioden har de rättigheter som anges i beslutet.
Mer information i Finland I Utbildningsstyrelsen
Mer information i Storbritannien I Gov.uk -
När Storbritannien lämnar EU:s inre marknad och tullunionen den 1 januari 2021 ändras bland annat reglerna om mervärdesbeskattningen och deklarationen av varor och tjänster som exporteras till och importeras från Storbritannien.
Mer information i Finland I Skatteförvaltningen
Mer information i Storbritannien I Gov.uk -
Från och med den 1 januari 2021 delas EU och Storbritannien upp i två tullområden med skild reglering och lagstiftning. Alla produkter i handeln mellan EU och Storbritannien måste förtullas. Genom handels- och samarbetsavtalet mellan EU och Storbritannien avtalades det om vissa lättnader i tullförfarandena.
I handels- och samarbetsavtalet avtalades det om tull- och kvotfri behandling av produkter som uppfyller ursprungsreglerna, det vill säga som i tillräcklig grad har bearbetats inom EU eller Storbritannien. Om ursprunget inte kan påvisas ska en ”erga omnes”-tullavgift betalas för produkten.
Ursprungsreglerna är produktspecifika. Du måste känna till produktens varukod för att få reda på vilka ursprungsregler som gäller.
Mer information i Finland I Tullen
Mer information om EU:s importtullar I Europeiska kommissionen
Mer information i Storbritannien I Gov.uk
Mer information om Storbritanniens tullnivå I Gov.uk