Ägarpolitik och ägarstyrning
Statens ägarpolitik är aktiv, öppen och pragmatisk. Staten utvecklar sina bolagsinnehav med de medel som den som ansvarsfull ägare har och eftersträvar en långsiktig ökning av ägarvärdet. Utgångspunkten för ägarpolitiken är regeringsprogrammet. Regeringsprogrammet genomförs med stöd av det ägarpolitiska principbeslutet, som uppdateras varje regeringsperiod.
Avdelningen för ägarstyrning vid statsrådets kansli ansvarar för beredningen och verkställigheten av riktlinjerna för ägarpolitiken. Till avdelningens uppgifter hör beredningen och verkställigheten av statens ägarpolitik inom hela statsrådet samt ägarstyrningen av de bolag som statsrådets kansli ansvarar för.
Statens viktigaste redskap som ägare är att självständigt bereda en ägarstrategi och att utveckla god förvaltningssed.
Statens ägarpolitik och ägarstyrning baserar sig på lagen om statens bolagsinnehav och ägarstyrning (1368/2007) och lagen om ändring av lagen om statens bolagsinnehav och ägarstyrning (1315/2016). Lagstiftningen tillämpas på beslutsfattande som gäller statens bolagsinnehav och på statens ägarstyrning i bolag med statlig majoritet och i statens intressebolag.
Genom lagen fastställs riksdagens och statsrådets behörighet vid förvärv av eller avstående från bestämmande inflytande. Dessutom fastställs behörighetsfördelningen mellan statsrådets allmänna sammanträde och det ministerium som svarar för ägarstyrningen. I lagen preciseras också bestämmelserna om aktieförsäljning och företagsarrangemang.
Riksdagen beslutar i vilka bolag staten kan avstå från sitt innehav (röstetalet i bolaget 100 %, 50,1 % eller 33,4 %). Riksdagen beslutar också om förvärv av bestämmande inflytande för staten om det är fråga om ett betydande företag.
Statsrådet beslutar om statens innehav, det vill säga om aktieköp och aktieförsäljning. Det ministerium som svarar för ägarstyrningen beslutar å sin sida om de flesta frågor som gäller ägarstyrningen och utövandet av ägarmakten.
Övrig lagstiftning
Vissa statsägda bolag regleras förutom genom lagen om statens bolagsinnehav och ägarstyrning också genom speciallagstiftningen inom sitt eget område. Sådan lagstiftning är bland annat lagarna om statens specialfinansieringsbolag och alkohollagstiftningen.
Alla aktiebolags verksamhet baserar sig på aktiebolagslagen. Offentligt noterade bolag är dessutom skyldiga att iaktta värdepappersmarknadslagen och Finansinspektionens och Helsingfors Fondbörs anvisningar.
Med god förvaltningssed, eller corporate governance, avses en bra och välfungerande helhet av beslutanderätt och tillsyn. I statens ägarstyrning iakttas anvisningarna OECD Principles of Corporate Governance, som baserar sig på OECD-ländernas samarbete.
Rådgivartjänster i anslutning till statens bolagsinnehav
Avdelningen för ägarstyrning vid statsrådets kansli eller ett annat ministerium kan vid behov anlita utomstående rådgivare i ekonomiska och juridiska frågor. Genom ministeriernas gemensamma rådgivarregister säkerställs det att alla tjänsteleverantörer har lika möjligheter att erbjuda sina tjänster. Registret förs av avdelningen för ägarstyrning vid statsrådets kansli.
Rådgivare ska sända sina kontaktuppgifter, ett handelsregisterutdrag, en beskrivning av de tjänster som de erbjuder och sina referenser till statsrådets registratorskontor:
Rådgivarregistret / avdelningen för ägarstyrning
Diarienummer VN/12304/2019
PB 23
00023 Statsrådet
kirjaamo.vnk(at)gov.fi
Frågor och svar
-
Med statsbolag avses sådana aktiebolag där staten äger majoriteten av aktierna (ägarandelen är minst 50,1 %). Med intressebolag avses sådana aktiebolag där staten har 10–50,1 procent av röstetalet. Ett bolag i vilket statens andel av röstetalet är under 10 % kan genom förordning av statsrådet utses till intressebolag.
-
Ägarstyrningen av direkt statsägda bolag som verkar på marknadsvillkor har koncentrerats till avdelningen för ägarstyrning vid statsrådets kansli, som också svarar för beredningen och genomförandet av de ägarpolitiska principerna. Dessutom ansvarar avdelningen för ägarstyrning för ägarstyrningen av Solidium, som sköter specialuppgifter. Ägarstyrningen av övriga bolag som har specialuppgifter fördelar sig på 7 ministerier.
-
Enligt regeringsprogrammet används intäkterna av försäljning av statens egendom i första hand till att betala av på statsskulden. Om de årliga intäkterna av aktieförsäljning överskrider 400 milj. euro, kan högst 25 % av det överskridande beloppet, dock högst 150 milj. euro, användas för projekt som utvecklar ekonomin och tillväxten.
-
Sammanlagt 9 statsbolag har ett förvaltningsråd. Dessa är Alko Ab, Finnvera Abp, Posti Ab, Kemijoki Oy, Fonden för industriellt samarbete Ab, Neova Oy, Oy Veikkaus Ab, VR-Group Ab och Yleisradio Oy.
-
Staten äger aktier i 69 betydande bolag. I 12 av dessa bolag (Anora Group, Elisa, Kemira, Konecranes, Metso Outotec, Nokia, Nokian Renkaat, Outokumpu, Sampo, Stora Enso, TietoEVRY ja Valmet) är staten ägare via Solidium Oy, som ägs helt av staten.
-
Staten äger aktier direkt i fyra börsnoterade bolag: Finnair Abp, Fortum Abp , Neste Abp och SSAB.
Dessutom har staten indirekta innehav via helägda Solidium i Anora Group Abp, Elisa Abp, Kemira Oyj, Konecranes Abp, Metso Outotec Abp, Nokia Abp, Nokia Renkaat Abp, Outokumpu Oyj, Sampo Abp, Stora Enso Oyj, TietoEVRY Abp och Valmet Abp.
-
Nej. Avdelningen för ägarstyrning har inte offentliggjort uppgifter om ersättningar som gäller statsägda bolag sedan hösten 2017. EU-direktivet om aktieägares rättigheter och statsrådets ägarpolitiska principbeslut av den 8 april 2020 stärker ytterligare skyldigheten för bolagens styrelser att offentliggöra ersättningsuppgifter. Därför är det inte motiverat att en enskild aktieägare offentliggör uppgifterna.
I enlighet med det ägarpolitiska principbeslutet förväntar sig staten som ägare att bolagens styrelser vid bolagsstämmorna beskriver den bolagsspecifika ersättningspolicyn och motiverar den verkställande direktörens faktiska resultatpremiering samt ledningsgruppens faktiska resultatpremiering som en helhet.