Hyppää sisältöön

Ministeri Haavisto: Valtion enemmistöomisteiset yhtiöt ryhtyvät raportoimaan veroistaan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 2.6.2014 14.11
Tiedote 223/2014

Elinkeinoelämän vaikuttajat, poliitikot ja kansalaisjärjestöjen edustajat pohtivat tänään yritysvastuun ajankohtaisia kysymyksiä omistajaohjausministeri Pekka Haaviston koolle kutsumassa seminaarissa Helsingin Ritarihuoneella.

 

Yritysvastuu on yhä tärkeämpi osa suomalaisten yritysten toimintaa, ja yritysvastuuraportointi on suomalaisille yhtiöille tuttua. Kansainvälisen liiketoiminnan lisääntyessä yhtiöt törmäävät kuitenkin uudenlaisiin haasteisiin.

- Suomalaiset yritykset toimivat yhä enemmän ulkomailla ja myös maissa, joissa esiintyy esimerkiksi korruptiota, lahjontaa, lapsityövoiman käyttöä ja ympäristöongelmia. Sellaisissa olosuhteissa, joissa esiintyy järjestelmällisellä tavalla ihmisoikeuksiin, sosiaalisiin tai ympäristöön liittyviä riskejä, tulee yritysten myös järjestelmällisesti pyrkiä niitä ehkäisemään ja korjaamaan sekä raportoimaan toimistaan avoimesti ja aktiivisesti. Vastuullisuus ei kiinnosta pelkästään viranomaisia tai lainsäätäjiä, vaan myös kuluttajat ja sijoittajat ovat siitä yhä kiinnostuneempia. Yritysten tulee vastata lähtökohtaisesti yritysvastuuasioista koko arvoketjussaan, painottaa omistajaohjausasioista vastaava kehitysministeri Pekka Haavisto.

Valtion omistajaohjauksen alaisista 27 yhtiöstä kaikki raportoivat yritysvastuusta, samoin Solidiumin salkkuyhtiöt. Hallituksen keväällä hyväksymä kansainvälisen veronkierron vastainen toimintasuunnitelma sisältää uuden velvoitteen: Valtion enemmistöomisteiset yhtiöt velvoitetaan raportoimaan jatkossa veroistaan maakohtaisesti.

- Verotuskäytännöt vaihtelevat eri maissa ja aiheuttavat epäsuhtaa kansainvälisessä taloudessa. Lähtökohtaisesti verot pitäisi maksaa niissä maissa, joissa liiketoiminta tosiasiallisesti tapahtuu. Valtion omistajaohjauksen alaiset yhtiöt ovat raportoineet veroistaan omistajaohjaukselle nyt kahtena vuotena. Vuoden 2014 verotiedoista lähtien, enemmistöomisteiset yhtiöt ryhtyvät raportoimaan niistä muiden tilinpäätöstietojen yhteydessä. Toivon että valtio-omisteiset yhtiöt olisivat edelläkävijöitä veroraportoinnissa ja että hallituksen linjaus osaltaan tavoitetta edistäisi, ministeri Haavisto toteaa.

Lisätietoja: virkamiessihteeri Ville Hulkkonen, 044 077 7226, valtioneuvoston kanslia