Hyppää sisältöön

Ministeri Mykkänen Bratislavaan epäviralliseen EU:n kauppaministerikokoukseen

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 22.9.2016 8.48
Tiedote

Tiedote 175/2016
22.9.2016

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen osallistuu 22.-23. syyskuuta Bratislavassa järjestettävään epäviralliseen ulkoasiainneuvostoon, joka kokoontuu kauppaministerikokoonpanossa.

Bratislavan epävirallisen ministerineuvoston asialistalla on EU:n ja USA:n väliset TTIP-neuvottelut, EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen (CETA) allekirjoitus ja väliaikainen soveltaminen sekä EU:n kauppapoliittisia instrumentteja koskeva modernisointityö. Koska kyseessä on epävirallinen kokous, siinä ei tehdä virallisia päätöksiä.

TTIP-asiakohdassa neuvoston odotetaan arvioivan neuvottelutilannetta komission antaman katsauksen pohjalta. Seuraava TTIP-neuvottelukierros järjestetään lokakuun alussa New Yorkissa.

Toisessa asiakohdassa ministerineuvoston on tarkoitus keskustella CETA-sopimuksen allekirjoittamista ja väliaikaista soveltamista koskevista valmisteluista. Tavoitteena on allekirjoittaa CETA EU-Kanada -huippukokouksessa 27. lokakuuta 2016. Kanadan kauppaministeri Chrystia Freelandin odotetaan osallistuvan Bratislavassa ministerineuvoston illalliselle.

Ministerineuvosto käsittelee myös polkumyynti- ja tasoitustullilainsäädännön uudistamisesta komissaari Cecilia Malmströmin selostuksen pohjalta.

Bratislavassa neuvosto arvioi lisäksi palvelujen kaupan vapauttamiseen tähtäävien neuvottelujen ja ympäristötuotteiden tullien poistamista koskevien neuvottelujen edistystä. Molemmissa pyritään saamaan neuvottelut päätökseen kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Kokouksen yhteydessä ministeri Mykkänen tapaa kahdenvälisesti mm. Kanadan, Iso-Britannian, Espanjan ja Viron kauppaministerit.

Lisätietoja: osastopäällikkö Markku Keinänen, puh. 0295 351 460, ministerin erityisavustaja Suvi Aherto, puh. 050 349 6121 sekä diplomaattiavustaja Marja Koskela, puh. 040 352 0463.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].