Hyppää sisältöön

Valtiosta tulee Gasumin enemmistöomistaja

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 3.11.2014 9.49
Tiedote 479/2014

Suomen valtio edelleen vahvistaa huoltovarmuuttaan ja kilpailukykyisen energiansaantiaan ostamalla Fortumin 31 prosentin ja E.ON:n 20 prosentin omistusosuudet maa- ja biokaasuyhtiö Gasum Oy:ssä. Osakekauppoja koskeva sopimus allekirjoitettiin tänään. Valtion omistusosuus Gasumissa nousee kaupan myötä yhteensä 75 prosenttiin.

 

Suomen valtion omistusosuus Gasumissa ennen osakekauppojen toteutumista oli 24 prosenttia, joka jakautui valtioneuvoston kanslian 12,4 prosentin omistusosuuteen ja Huoltovarmuuskeskuksen 11,6 prosentin omistusosuuteen.

”Maakaasun asema Suomen energiahuollossa ja teollisessa käytössä on tärkeä. Olen erittäin tyytyväinen, että valtio pääsee tekemään tämän kestävän ja pitkän aikavälin ratkaisun, jolla vahvistetaan Suomen huoltovarmuutta ja turvataan kilpailukykyisen energian saatavuutta suomalaiselle teollisuudelle”, toteaa valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero.

Valtioneuvoston kanslia siirtää omistuksessaan olevat Gasumin osakkeet omistusjärjestelyn toteuttamista varten perustettuun valtion omistamaan Gasonia Oy:öön. Järjestelyn jälkeen Gasonian omistusosuus Gasumissa on 48,5 prosenttia. Huoltovarmuuskeskuksen omistusosuus Gasumissa nousi 26,5 prosenttiin. Fortumin ja E.ON:in yhteensä 51 prosentin omistusosuuden yhteenlaskettu kauppahinta on 510 miljoonaa euroa.

Järjestelyllä valmistaudutaan siihen, että Gasum kykenee kehittämään Suomen kaasumarkkinoiden toimivuutta ja infrastruktuuria sekä maa- ja biokaasun että nesteytetyn maakaasun (LNG) osalta parhaalla mahdollisella tavalla.

Arvion mukaan kauppa saadaan vietyä päätökseen lähiaikoina.

Lisätiedot: ylijohtaja Eero Heliövaara, p. 0295 160 150, eero.heliovaara(at)vnk.fi, omistajaohjausosasto, valtioneuvoston kanslia

Sirpa Paatero