Hyppää sisältöön

EU:n valtiovarainministerit keskustelevat veroasioista, rahaliiton kehittämisestä ja investointirahastosta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 8.9.2016 8.20 | Julkaistu suomeksi 8.9.2016 klo 8.45
Tiedote

EU-maiden valtiovarainministerit keskustelevat 9.–10. syyskuuta muun muassa ajankohtaisista veroasioista epävirallisessa kokouksessaan Bratislavassa Slovakiassa. Euroryhmän aiheena on muun muassa Espanjan ja Portugalin liiallinen alijäämä. Suomea edustaa kokouksissa valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Puheenjohtajamaa Slovakia hakee veroasioissa EU:n laajuista lähestymistapaa, joka

  • lisäisi verotuksen ennustettavuutta, niin että houkuteltaisiin EU:hun yrityksiä ja investointeja sekä vauhditettaisiin talouskasvua
  • edistäisi viranomaisten kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä talousrikosten torjunnassa.

Suomi pitää verotuksen ennustettavuutta tärkeänä ja on valmis selvittämään keinoja asian edistämiseksi.

Suomi kannattaa veronkierron torjuntaa ja verotuksen läpinäkyvyyden parantamista kansainvälisellä yhteistyöllä. Myös veronviranomaisten tiedonsaannin kehittäminen saa Suomen tuen. Lisäksi Suomi kannattaa EU:n komission ehdotusta terrorismin rahoituksen torjunnasta.

Hallitus tukee terrorismin rahoituksen torjuntaa (tiedote 25.8.)

Hallitus kannattaa veroviranomaisten tiedonsaannin kehittämistä (tiedote 1.9.)

EMUn syventämistä hahmotellaan

Epävirallisen ministerikokouksen toinen pääaihe on EU:n talous- ja rahaliiton (EMU) syventäminen finanssipolitiikassa. Puheenjohtajamaa Slovakia on hahmotellut keskustelun pohjaksi erilaisia vaihtoehtoja mekanismiksi, jolla tasattaisiin esimerkiksi suhdannevaihteluja euromaiden kesken. Komissiolta odotetaan ensimmäisiä ehdotuksia tästä fiskaalisesta tasausmekanismista ensi vuoden alkupuoliskolla, jolloin alkavat muodolliset keskustelut.

Suomen lähtökohtana on, että jokainen jäsenvaltio vastaa omasta talouspolitiikastaan ja omista veloistaan. Suomi suhtautuu varauksellisesti uusien tulonsiirtomekanismien luomiseen.

Suomen mielestä EMUn kehittämisessä tulee lähiaikoina keskittyä jo sovittujen uudistusten täytäntöönpanoon. Lisäksi voidaan tehdä sellaisia konkreettisia uudistuksia, jotka on mahdollista hyväksyä nykyisten perussopimusten rajoissa.

Euroopan talous- ja rahaliiton viimeistely (viiden puheenjohtajan raportti)

EMUn kehittämisestä vakautta talouteen (tiedote 1.10.2015)

Ministerit keskustelevat investointirahastosta

Valtiovarainministerit keskustelevat myös Euroopan investointiohjelmasta, etenkin strategisten investointien rahastosta. EU:n komission odotetaan ehdottavan tänä syksynä rahastolle kahden vuoden jatkoa.

Suomi pitää tärkeänä, että rahasto kiinnittäisi huomiota myös hankkeiden laatuun ja että toimintaa arvioitaisiin asianmukaisesti.

Euroopan investointiohjelma (komission sivut)

Euroryhmä keskustelee Portugalista ja Espanjasta

Euroryhmä kokoontuu perjantaina 9. syyskuuta. Kokouksen aiheita ovat:

  • tilannekatsaus Kreikan lainaohjelmasta
  • temaattinen keskustelu kasvusta ja työllisyydestä: julkisten menojen laatu
  • alustavat talousarviosuunnitelmat: tehokkaan prosessin varmistaminen
  • vakaus- ja sopimuksen täytäntöönpano: Portugalia ja Espanjaa koskevien päätösten seuranta
  • vakaus- ja kasvusopimuksen toimeenpanon yksinkertaistaminen
  • kansainvälisten kokousten valmistelu.

Euroryhmän ennakkotiedote

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen (at) vm.fi

Erityisavustaja Ville Valkonen, puh. 044 567 2201, ville.valkonen(at)vm.fi

Ecofin on talous- ja rahoitusasioiden neuvosto, yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit. Virallisten kokousten lisäksi järjestetään epävirallisia EU:n valtiovarainministereiden kokouksia kaksi kertaa vuodessa.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.