Hyppää sisältöön

Hankinnoista ilmoittamista uudistetaan syksyllä 2023

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 23.2.2023 9.43
Uutinen
Hilman logo.

Hankinnoista ilmoittamista uudistetaan ja yhdenmukaistetaan EU:ssa. Uudistuksen myötä kansalliset ilmoitukset ja EU-ilmoitukset muuttuvat hankintailmoitukset.fi-palvelussa (Hilma) ja yksityisen sektorin tarjoamissa kilpailutusjärjestelmissä.

Uudistuksen myötä muun muassa hankintoihin liittyvät ilmoitukset voi tehdä samanaikaisesti useana kieliversiona, markkinakartoituksille tulee uusi, oma ilmoitus ja vapaatekstikenttien määrää vähennetään ja tarjotaan aiempaa enemmän valmiita vaihtoehtoja. 

Uudistetut hankintailmoitukset otetaan kansallisesti käyttöön syyskuun alusta. Ensivaiheessa uudistetut ilmoitukset otetaan käyttöön EU-kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa. Uudistetut ilmoitukset otetaan käyttöön kansallisissa hankinnoissa alkuvuoden 2024 aikana. Suomessa hankinnoista ilmoitetaan jatkossakin lakisääteisessä, valtiovarainministeriön omistamassa julkisten hankintojen ilmoituspalvelussa Hilmassa. Uudistettujen ilmoitusten käyttöönottokoulutukset aloitetaan elokuussa 2023. 

Uudistus edistää hankintojen digitalisaatiota

Ilmoitusten uudistamisella nopeutetaan julkisten hankintojen digitalisaatiota koko EU:ssa sekä yhdenmukaistetaan hankintoja koskevien tietojen julkaisua. Uudistus parantaa tiedon laatua ja analysointimahdollisuuksia. Uudistus perustuu Euroopan komission eForms-täytäntöönpanoasetukseen. 

Uudistuksesta ja sen etenemisestä viestitään Hilma-palvelun verkkosivuilla. Tietoa uudistuksesta sekä muutoksista Hilma-palvelun käyttöliittymässä on lisäksi saatavilla useissa tietoiskuissa ja koulutuksissa kuluvan vuoden aikana.

Hilma-palvelua kehitetään osana Hankinta-Suomi-toimenpideohjelmaa. Ohjelmassa on toteutettu yli 30 konkreettista julkisten hankintojen vaikuttavuutta parantavaa toimenpidettä.

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Olli-Juhani Piri, valtiovarainministeriö, puh. 0295 530 173, olli-juhani.piri(at)gov.fi 
Kehityspäällikkö Tuula Risikko, Hansel, puh. 0294 444 277, tuula.risikko(at)hansel.fi

Päivitetty 13.4.2023: Lisätty tarkemmat tiedot uudistuksen aikataulusta.

Hallintopolitiikka
Sivun alkuun