Hyppää sisältöön

Maltalla keskustellaan Kreikan lainaohjelmasta ja investoinneista Pohjois-Afrikkaan

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 6.4.2017 8.20
Tiedote

Euroryhmä saa perjantaina 7. huhtikuuta tilannekatsauksen Kreikan lainaohjelmasta. Ecofin-neuvoston epävirallisessa kokouksessa keskustellaan perjantaina ja lauantaina muun muassa investointien vahvistamisesta Pohjois-Afrikassa.

Molemmat kokoukset järjestetään Maltalla, joka toimii EU:n neuvoston puheenjohtajana tammi-kesäkuun ajan. Suomea edustaa valtiosihteeri Risto Artjoki.

Kreikan väliarviosta ei odoteta päätöksiä

Euroryhmä saa Kreikka-tilannekatsauksen instituutioilta eli EU:n komissiolta, Euroopan keskuspankilta, Euroopan vakausmekanismilta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta.

Vaikka instituutiot ja Kreikka ovat edistyneet neuvotteluissaan lainaohjelman toisesta väliarviosta, vielä ei odoteta päätöksiä sen hyväksymisestä. Väliarvion keskeisiä kysymyksiä ovat vero- ja eläkeuudistusten jatkaminen sekä energiamarkkinoiden avaaminen kilpailulle.

Kreikka voi saada uusia lainaeriä nykyisestä lainaohjelmastaan, kun euroryhmä on hyväksynyt väliarvion. Ilman uusia lainaeriä Kreikan odotetaan selviävän rahoitustarpeistaan heinäkuun lopulle asti.

Muita euroryhmän aiheita ovat investoinnit, pankkiunioniasiat, valuuttakurssikehitys ja Kyproksen ohjelman jälkeinen seuranta.

Euroryhmän ennakkotiedote

Ecofin-neuvostossa keskustellaan järjestämättömistä luotoista

Ecofin-neuvoston epävirallisen kokouksen keskustelunaiheita ovat

  • pankkien järjestämättömät luotot
  • yksityisten investointien vahvistaminen Pohjois-Afrikassa ja laajemmin
  • verotuksen varmuus muuttuvassa ympäristössä
  • talous- ja rahaliiton tulevaisuus.

Lisätietoa kokouksesta (Maltan puheenjohtajasivusto, englanniksi)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Martti Salmi, puh. 0400 510 304, martti.salmi(at)vm.fi
Finanssineuvos Pekka Morén (Kreikka, investoinnit Pohjois-Afrikkaan), puh. 02955 30290, pekka.moren(at)vm.fi

Ecofin on talous- ja rahoitusasioiden neuvosto, yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit. Virallisten kokousten lisäksi Ecofin kokoontuu epävirallisesti kaksi kertaa vuodessa.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka Verotus