Hyppää sisältöön

Valtiovarainministerit käsittelevät Kreikan lainaohjelmaa ja EMUn syventämistä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 19.1.2018 14.00
Tiedote
Arkistokuva: EU

Euroryhmä käsittelee maanantaina 22. tammikuuta Kreikan lainaohjelman kolmatta väliarviota. Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto keskustelee tiistaina muun muassa EU:n talous- ja rahaliiton (EMU) syventämistä. Suomea edustaa Brysselissä valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Euroryhmä arvioi kokouksessaan Kreikan talouden tilaa ja lainaohjelman etenemistä. Tavoitteena on saada aikaan periaatepäätös ohjelman kolmannen väliarvion hyväksymisestä.

Kun Kreikka on toteuttanut niin sanotut ennakolliset toimet ja väliarvio on hyväksytty, Euroopan vakausmekanismi (EVM) voi maksaa seuraavan lainaerän Kreikalle. Ennakolliset toimet koskevat muun muassa vero- ja eläkeuudistusta, terveydenhuollon tehostamista ja markkinoiden avaamista.

Alustavan arvion mukaan seuraava lainaerä olisi noin 7 miljardia euroa. Kreikan kolmannen lainaohjelman enimmäismäärä on 86 miljardia euroa, josta on tähän mennessä maksettu alle puolet. Kreikan valtiolla ei ole alkuvuonna suuria lainanlyhennyksiä.

Suomi voi hyväksyä kolmannen väliarvion, kun EU:n komissio, EVM ja Euroopan keskuspankki ovat antaneet myönteisen arvion ohjelman ehtojen toteutumisesta.

Muita euroryhmän aiheita ovat Portugalin lainaohjelman jälkeinen seuranta, Kansainvälisen valuuttarahaston konsultaatio euroalueella, euroalueen suositukset tälle vuodelle, talous- ja rahaliiton kehittäminen sekä euroryhmän työryhmän puheenjohtajan valinta.

Euroryhmän ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Keskustelu EMUn syventämisestä jatkuu

EU:n komissio esittelee talous- ja rahoitusasioiden neuvostolle joulukuisen ehdotuksensa talous- ja rahaliiton syventämisestä. Ehdotukset koskevat rahoitusunionin kehittämistä, talous- ja finanssiunionin kehittämistä sekä demokraattisen vastuuvelvollisuuden toteuttamista ja tehokkaampaa hallintoa.

Ministerit jatkavat kokouksessa keskustelua EMUn syventämisestä eurohuippukokouksen linjausten mukaisesti. Suomi pitää tässä vaiheessa päätavoitteinaan pankkiunionin loppuunsaattamista ja pääomamarkkinaunionin edistämistä.

Komission tiedote EMUn syventämisestä (6.12.)

Puheenjohtajamaa Bulgaria esittelee ohjelmansa

Uusi puheenjohtajamaa Bulgaria esittelee talous- ja rahoitusasioiden neuvostolle kautensa tavoitteet. Bulgaria keskittyy kaudellaan talous- ja rahaliiton syventämiseen, erityisesti pankkisektorin riskien vähentämiseen, pääomamarkkinaunionin luomiseen ja pankkiunionin viimeistelyyn. Toisena painopisteenä puheenjohtajalla ovat investoinnit, kestävä talouskasvu sekä reilu ja tehokas yhteisöverotus.

Lisäksi neuvoston asialistalla on talouspolitiikan EU-ohjausjakso, järjestämättömien lainojen toimintasuunnitelma sekä mahdollisesti pienten ja keskisuurten yritysten arvonlisäverotuksen yksinkertaistaminen ja arvonlisäverokantojen uudistaminen.

Neuvoston ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)
Bulgarian puheenjohtajakauden sivusto (englanniksi)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi
Finanssineuvos Pekka Morén (Kreikka), puh. 02955 30290, pekka.moren(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Petteri Orpo Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka Verotus