Hyppää sisältöön

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit keskustelevat talous- ja rahaliiton syventämisestä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 16.11.2018 15.02
Tiedote
Arkistokuva: EU

Euroryhmä jatkaa maanantaina 19. marraskuuta Brysselissä keskustelua EU:n talous- ja rahaliiton (EMU) syventämisestä. Suomea edustaa ylimääräisessä kokouksessa valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Pankkiunioni nousee esille, kun ministerit keskustelevat siitä, miten arvioidaan pankkisektorin riskien vähentymistä eri jäsenmaissa. Suomen mielestä indikaattoreita pitää olla mahdollisimman paljon, jotta pystytään arvioimaan, ovatko riskit vähentyneet riittävästi. Mitä nopeammin riskit tasoittuvat eri jäsenmaissa, sitä nopeammin voidaan edetä myös riskien jakamisessa.

Euroryhmä keskustelee myös maksuvalmiusrahoituksesta pankkien kriisinratkaisussa. Suomi katsoo, että maksuvalmiusrahoitus pitää turvata nykyisin välinein eikä uusia takausjärjestelyjä tarvita.

Keskustelu Euroopan vakausmekanismista jatkuu

Ministerit jatkavat keskustelua Euroopan vakausmekanismin (EVM) kehittämisestä. Esillä on yhteisen kriisinratkaisurahaston varautumisjärjestelyn mahdollinen aikaistaminen, EVM:n ja EU:n komission yhteistyö sekä velkakestävyys ja velkajärjestelyt.

Lisäksi euroryhmä keskustelee instrumenteista vakauden ja lähentymisen lisäämiseksi. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi Euroopan investointien vakautusjärjestelyä, euroalueen budjettia tai työttömyysvakuutusrahastoa. Suomi katsoo, ettei euroalueelle tarvita uusia makrotaloudellisia vakautusjärjestelyjä suhdanteiden tasaamiseksi.

Eurohuippukokous linjaa joulukuussa

Euroryhmä keskustelee EMUn kehittämisestä laajennetussa kokoonpanossa, johon kuuluvat kaikki muut EU-maat paitsi Britannia. Eurohuippukokouksen on määrä linjata etenemistä joulukuussa.

Euroryhmän ennakkotiedote (päivitetään kokouksen jälkeen)

Valtioneuvoston kanslian E-kirje EU:n talous- ja rahaliiton kehittämisestä (11.10.2017)

Hallitus: Pankkiunionin viimeistely vaatii riskien vähentämistä (uutinen 10.11.2017)

Hallitus suhtautuu varauksellisesti ehdotuksiin investointien ja rakenteellisten uudistusten tukivälineistä (uutinen 13.9.2018)

Kymmenen maata esittää Euroopan vakausmekanismille vahvempaa roolia kriisinhoidossa (ministeri Orpon kolumni 2.11.2018)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)vm.fi

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Petteri Orpo Talouspolitiikka
Sivun alkuun