Hyppää sisältöön

EU-maat pohtivat tekoälyn kehittämistä ja käyttöönottoa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 18.6.2020 9.55
Tiedote

Tekoäly ja digitalisaation edistäminen kaikilla toimialoilla ovat pääaiheita digitaalisesti edistyneiden EU-maiden videokokouksessa maanantaina 22.6.2020. Suomea kokouksessa edustaa elinkeinoministeri Mika Lintilä. Kokouksen isäntämaana toimii Tanska.

– Kansainvälinen kilpailutilanne edellyttää, että luodaan vastuullinen ympäristö, jossa tekoälyn ja digitalisaation kehittämiseen voidaan tehdä ihmiskeskeisiä innovaatioita ja investointeja, sanoo ministeri Lintilä.

Kokouksen tavoitteena tekoälyn kehittämisen arviointi

Kokouksen tavoitteena on löytää ratkaisuja, joilla voidaan nopeuttaa tekoälyn kehittämistä ja käyttöönottoa sekä käydä keskustelua tekoälyn kehittämisestä EU-tasolla. Tekoälyn onnistuneen kehitystyön ja käyttöönoton on arvioitu lisäävän EU:n talousalueen yhteenlaskettua tuotantoa viidenneksellä 2030 mennessä.

Koronakriisin myötä EU:n tarve investoida luotettavaan ja turvalliseen tekoälyyn yli toimialarajojen on kasvanut. Kokouksessa keskustellaan komission aloitteista hahmotella sääntelykehikkoa ja politiikkakeinoja, joilla edistetään investointeja tekoälytutkimukseen ja -innovaatioihin, vahvistetaan osaamista ja edistetään tekoälyn hyödyntämistä pk-yrityksissä. Toinen merkittävä tavoite on kansalaisten luottamuksen vahvistaminen tekoälyyn ja sitä hyödyntäviin palveluihin. 

D9+ on digitaalisesti edistyneiden EU-maiden ministeriryhmittymä, joka edistää strategisesti digitalisaation hyödyntämistä, toimeenpanoa ja parhaiden käytäntöjen jakamista. Siihen kuuluvat Suomen lisäksi Belgia, Tanska, Viro, Irlanti, Luxemburg, Alankomaat, Ruotsi, Puola ja Tšekin tasavalta.

Vertailussa Suomi ja suomalaiset sijoittuvat digitaidoillaan EU-maiden kärkeen. Euroopan komissio kartoittaa EU-maiden digitaalista toimintakykyä ja sen kehitystä vuotuisella digitalouden ja -yhteiskunnan indeksillä (DESI). DESI seuraa EU-maiden edistymistä digitalisaation hyödyntämisessä viidellä osa-alueella: siirtoyhteydet, inhimillinen pääoma (mm. digitaidot), kansalaisten internetpalveluiden käyttö, digiteknologian käyttö yrityksissä sekä digitaaliset julkiset palvelut. Viimeisimmässä DESI-vertailussa Suomi säilytti kärkipaikkansa.

Lisätiedot:

elinkeinoministerin virkamiesavustaja (EU-asiat) Nina Alatalo, TEM, p. 029 504 7171
erityisasiantuntija Satu Vasamo-Koskinen, TEM, p. 029 504 7073