Hyppää sisältöön

Alla sjukvårdsdistrikt fick coronaunderstöd

finansministeriet
Utgivningsdatum 24.11.2020 10.37 | Publicerad på svenska 25.11.2020 kl. 15.34
Pressmeddelande

I den fjärde tilläggsbudgeten för 2020 beviljade regeringen sjukvårdsdistrikten 200 miljoner euro i understöd för att kompensera för kostnader och underskott som beror på coronaepidemin. Finansministeriet fattade beslut om understöden den 24 november 2020.

Understöd kunde beviljas endast på ansökan. Det beviljades alla samkommuner inom sjukvårdsdistrikten, dvs. 20 samkommuner.

Understöd fås endast för faktiska kostnader. Det genomsnittliga understödsbeloppet var 36 euro per invånare. Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt fick det största beloppet både i euro och per invånare – 71 miljoner euro, dvs. 42 euro per invånare. Det minsta beloppet per invånare, 30 euro, beviljades Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt. 

Understöden betalas till sjukvårdsdistrikten i december 2020.

Det beviljade understödet är ett allmänt understöd för att kompensera för sjukvårdsdistriktets kostnader och underskott som coronaepidemin orsakat efter den 16 mars 2020. Sjukvårdsdistrikten har på grund av coronaepidemin orsakats kostnader bl.a. för beredskap, bekämpning, vård av patienter och anskaffning av lösöre. Inkomsterna har också minskat i och med att verksamhet skjutits upp och tjänster inte har producerats på samma sätt som under normala förhållanden. 

4/5 av understödet delades ut på basis av invånarantalet inom sjukvårdsdistriktet och 1/5 på basis av de dygn för intensivvård, de dygn för bäddavdelningar och det antal tester för konstaterande av coronavirussmitta som utförts inom sjukvårdsdistriktet fram till 31.8.2015. Understödsdelarna för vårddygn och mängden av tester är jämnstora. 

Som grund för beviljandet av understödet beaktades dessutom kostnaderna för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt för sändandet av hälso- och sjukvårdspersonal till landskapet Åland för att sköta coronepidemin. De uppgifter som använts som fördelningsgrunder baserar sig på de uppgifter som sjukvårdsdistrikten lämnat i ansökningarna.

Understödet till sjukvårdsdistrikten är ett led i de stödåtgärder i anslutning till coronaepidemin som staten riktar till den kommunala ekonomin. Sjukvårdsdistrikten stöds också med ytterligare en ansökan om understöd som regeringen fattade beslut om i den sjunde tilläggsbudgetpropositionen för 2020. Ytterligare 200 miljoner euro har reserverats för detta ändamål. Ansökningstiden löpte ut den 20 november 2020 Besluten fattas ännu i december i år, om riksdagen godkänner den föreslagna tilläggsbudgetpropositionen. 

Ytterligare information:

Ville Salonen, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 530 388, ville.salonen(at)vm.fi
Minna-Marja Jokinen, regeringsråd, tfn 0295 530 018, minna-marja.jokinen(at)vm.fi

Förvaltningspolitiken Kommunärenden