Hyppää sisältöön

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit käsittelevät digiajan arvonlisäverotusta ja Ukraina-suunnitelmaa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 8.5.2024 14.44
Tiedote
Valtiovarainministeri Riikka Purra euroryhmän kokouksessa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra edustaa Suomea EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa Brysselissä tiistaina 14. toukokuuta. Edellisenä päivänä Purra osallistuu euroryhmän kokoukseen.

Neuvosto käsittelee arvonlisäveroverotuksen (alv) nykyaikaistamista siten, että verosäännöt soveltuisivat entistä paremmin liiketoimintaan digiaikana. Euroopan komission ehdotus kattaa kolme osa-aluetta:

  • digitaalinen alv-raportointi ja sähköinen laskutus
  • alustatalouden alv-säännöt
  • EU:n yhteinen alv-rekisteröinti.

Ministerit pyrkivät saavuttamaan neuvostossa poliittisen yhteisymmärryksen uudistuksesta. Suomi voi hyväksyä puheenjohtajan kompromissiehdotuksen.

EU tukee Ukrainan taloutta

Venäjän hyökkäyssota nousee esille, kun ministerit keskustelevat sodan talous- ja rahoitusvaikutuksista EU:ssa ja jäsenmaissa. Neuvoston hyväksyy suunnitelman siitä, miten Ukraina-tukivälineen kautta kanavoitavaa tukea käytetään. Suunnitelman päätarkoituksena on tukea Ukrainan talouskasvua ja talouden kestokykyä.

Lisäksi neuvosto pyrkii poliittiseen yhteisymmärrykseen ehdotuksesta ylimääräisten lähdeverojen nopeammasta ja turvallisemmasta alentamisesta (Faster-direktiivi). Suomi kannattaa ehdotusta.

Muita aiheita ovat talouslukutaito ja ikääntymisestä johtuvat julkisen talouden kestävyyshaasteet. Neuvosto hyväksyy päätelmät molemmista aiheista.

Euroryhmä keskustelee kilpailukyvystä

Euroryhmän asialistalla on muun muassa

  • euroalueen kilpailukyky: tieto- ja osaamisvajeeseen puuttuminen
  • tilannekatsaus pääomamarkkinaunionista
  • raportointi pankkiunionista.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Antti Kekäläinen, puh. 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi
Ministerin erityisavustaja Mikael Lith, puh. 02955 30334, mikael.lith(at)gov.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.