Hyppää sisältöön

Hallitus esittää väkivallan ja häirinnän poistamisesta työelämässä tehdyn Kansainvälisen työjärjestön yleissopimuksen ratifiointia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.11.2023 13.57
Tiedote

Hallitus antoi 23.11.2023 eduskunnalle esityksen, jolla hyväksyttäisiin väkivallan ja häirinnän poistamisesta työelämässä tehty Kansainvälisen työjärjestön (ILO) yleissopimus ja annettaisiin laki sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta.

Kansainvälisen työjärjestön yleissopimus nro 190 on ensimmäinen kansainvälinen sitova sopimus, joka koskee nimenomaan työelämän väkivaltaa ja häirintää. 

Yleissopimuksen tarkoituksena on suojella työntekijöitä ja muita työelämässä toimivia henkilöitä väkivallalta ja häirinnältä. Sopimus sisältää määräyksiä keskeisistä periaatteista, suojelusta ja ehkäisemisestä, täytäntöönpanosta ja oikeuskeinoista sekä ohjauksesta, koulutuksesta ja valistuksesta.

Yleissopimuksen ratifioiva jäsenvaltio kunnioittaa, edistää ja toteuttaa kaikkien oikeutta väkivallasta ja häirinnästä vapaaseen työelämään. Jäsenvaltio sitoutuu myös varmistamaan oikeuden työhön ja ammattiin liittyvään tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen kaikille työntekijöille.

Ratifiointi vahvistaisi entisestään ihmisoikeuksia työelämässä 

Yleissopimuksen ratifiointi tukisi ja edistäisi perustuslaissa säädettyjen perusoikeuksien toteutumista. Yleissopimus täydentäisi Suomea jo velvoittavien kansainvälisten sopimusten viitekehystä ja edistäisi ihmisoikeuksin toteutumista työelämässä. 

Yleissopimus tuli kansainvälisesti voimaan 26.5.2021. Sopimuksen on ratifioinut jo 36 valtiota. Suomen osalta yleissopimus tulisi voimaan kahdentoista kuukauden kuluttua päivästä, jona sen ratifiointi on rekisteröity. Suomessa lain voimaan tulosta säädettäisiin erikseen asetuksella. Laki tulisi voimaan samaan aikaan yleissopimuksen kanssa.

Lisätietoja 

hallitusneuvos Hanna-Mari Pekuri, p. 0295 163 459, [email protected]

Sivun alkuun