Hyppää sisältöön

Työministeri ehdottaa uutta vakuutusmallia - tavoitteena ohjata koulutusresursseja kasvatus- ja sote-alan henkilöstölle

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.4.2024 16.33
Tiedote

Työministeri Satonen kutsuu sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan työntekijä- ja työnantajajärjestöt keskustelemaan mahdollisuudesta perustaa uusi vakuutuskassa, jonka avulla voitaisiin tukea henkilöstön työuran aikaista kouluttautumista alan sisällä.

Työministeri Arto Satonen kutsuu sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan työntekijäjärjestöt, sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehyn, lähi- ja perushoitajaliitto Super:in ja opetusalan ammattijärjestö OAJ:n sekä työnantajajärjestöt, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n, Hyvinvointiala Hali ry:n ja Sivistysala Sivistan pyöreän pöydän keskusteluun keskustelemaan mahdollisuudesta perustaa alalle uusi vakuutuskassa, jonka avulla olisi mahdollista tukea sote-alan ja kasvatusalan henkilöstön osaamisen kehittämistä työuran aikana. Nykyisen vakuutuskassalainsäädännön pohjalta on mahdollista rakentaa alan toimijoiden yhteistyöllä aikuiskoulutustuen tilalle alakohtainen ja sopimuspohjainen järjestelmä ilman uutta lainsäädäntöä. 
 
Mahdollisen uuden vakuutuskassan säännöissä määriteltäisiin osakkaat, vakuutetut, etuudet ja niiden saantiehdot sekä se, kenellä olisi velvollisuus maksaa vakuutusmaksuja ja miten ne määräytyisivät. Vakuutusmaksujen ja vakuutuskassan etuuksien verokohtelua on tarpeen selvittää, mikäli ala näkee uuden vakuutuskassan perustamisen tarpeellisena. 
            
- Kasvatusalalla ja sosiaali- ja terveysalalla on samaan aikaan paine sekä lisäkouluttaa jo alalla olevia työntekijöitä että pitää kiinni jo töissä olevista työntekijöistä. Alan itse räätälöimä alakohtainen sopimusjärjestelmä mahdollistaisi työn ohessa kouluttautumisen yhdessä sovituilla pelisäännöillä. Haluan keskustelulla vauhdittaa alakohtaisten sopimusten syntyä”, Satonen toteaa.

Työministerin kutsun taustalla on sosiaaliturvaministeri Grahn-Laasosen valtiosihteeri Laura Rissasen vetämän Työuran aikaista jatkuvaa oppimista selvittävän työryhmän loppuraportti, joka on luovutettu työministerille. Työryhmä on koonnut loppuraporttiinsa 10 ehdotusta työuran aikaisen jatkuvan oppimisen kehittämiseksi. Kutsut pyöreän pöydän keskusteluun on tarkoitus lähettää huhtikuun 2024 aikana. 

Lisätiedot:

työministerin erityisavustaja Veera Svahn, p. 0295 047 321, [email protected]