Hyppää sisältöön

Työryhmä selvittää keinoja työeläkejärjestelmän uudistamiseksi

sosiaali- ja terveysministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 19.10.2023 14.00
Tiedote 133/2023

Sosiaali- ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö ovat 18. lokakuuta asettaneet työryhmän selvittämään työeläkejärjestelmän uudistamista. Uudistuksen tavoitteena on turvata riittävä eläkkeiden taso myös tulevaisuudessa ja vakauttaa työeläkejärjestelmää.

Hallitusohjelman mukaisesti työeläkepolitiikan keskeisiä tavoitteita ovat eläkkeiden riittävä taso ja kattavuus, sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus sekä rahoituksen kestävyys myös pitkällä aikavälillä. Työeläkejärjestelmää on tarpeen uudistaa, koska muun muassa syntyvyyden laskun, huoltosuhteen heikkenemisen ja heikon talouskasvun vuoksi eläkejärjestelmän rahoituksellinen kestävyys on heikentynyt.

Työryhmän tavoitteena on selvittää tarvittavat konkreettiset työeläkejärjestelmän muutokset rahoituksellisen kestävyyden varmistamiseksi ja riittävän etuustason turvaamiseksi. Muutosten tulee vahvistaa julkista taloutta pitkällä aikavälillä noin 0,4 prosenttiyksiköllä suhteessa bruttokansantuotteeseen, mikä vastaa noin miljardia euroa vuoden 2023 tasossa. Lisäksi selvitystyön tulee löytää keinot eläkevakuutusmaksutason pitkän aikavälin konkreettiseen vakauttamiseen, jossa työeläkejärjestelmä sopeutuu mahdollisiin shokkeihin sääntöpohjaisen vakautusjärjestelmän avulla. Työryhmän selvitystyö koskee pitkän aikavälin muutoksia, joilla ei ole vaikutusta lyhyellä aikavälillä eläkkeisiin.

Työryhmän puheenjohtajaksi on nimitetty osastopäällikkö Liisa Siika-aho sosiaali- ja terveysministeriöstä ja varapuheenjohtajaksi finanssineuvos Ulla Hämäläinen valtiovarainministeriöstä. Lisäksi työryhmään on nimitetty jäsenet STM:stä, VM:stä, Elinkeinoelämän keskusliitosta, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajista, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestöstä, STTK:sta ja Akavasta. Lisäksi työryhmään on nimitetty pysyvä asiantuntija Eläketurvakeskuksesta. 

Työryhmän toimikausi alkaa 18.10.2023 ja päättyy 31.1.2025. Toimikauden päätyttyä tammikuussa 2025 työryhmän ehdotukset kootaan hallituksen esitykseksi.

Lisätietoja: 

Osastopäällikkö, ylijohtaja Liisa Siika-aho, p. 0295 163 085, [email protected]

Finanssineuvos, yksikön päällikkö Ulla Hämäläinen, p. 0295 530 421, [email protected]

Sivun alkuun