Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerit antoivat evästystä EU:n ja Britannian välisiin kalastusneuvotteluihin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 22.2.2021 14.47
Tiedote
Kalastusvirkamiehet Heikki Lehtinen (vas.) ja Risto Lampinen seurasivat kokousta Helsingistä.

EU:n puheenjohtajamaa Portugali järjesti 22. helmikuuta unionin kalastusministereiden epävirallisen videokonferenssin, jonka ainoa varsinainen asia oli näkemysten vaihto EU:n ja Britannian neuvotteluista vuoden 2021 kalastusmahdollisuuksista ja vuosien 2021-22 syvänmeren kalalajien kalastusmahdollisuuksista. Suomea kokouksessa edusti Suomen EU-edustuston pysyvän edustajan sijainen Minna Kivimäki.

Kalastuskomissaari Virginijus Sinkevicius kiitti EU:n jäsenvaltioiden ja komission välisestä hyvästä yhteistyöstä ja totesi myös Britannian olevan tähänastisten neuvottelukontaktien perusteella valmis etenemään asiassa ripeästi. Hän korosti, että kalastusyritysten kannalta on elintärkeää, että neuvotteluissa saadaan ratkaisu mahdollisimman nopeasti. Keskeistä eteenpäin pääsemiseksi on nyt saavuttaa komission ehdotuksen pohjalta jäsenvaltioiden yhteinen näkemys neuvotteluiden pohjaksi. 

Britannian vesillä kalastavat EU-jäsenvaltiot kiittivät puheenjohtajamaa Portugalia asian hyvästä valmistelusta ja tukivat pääosin komission ehdotusta neuvoston päätökseksi EU:n neuvottelutavoitteista. Ne nostivat puheenvuoroissaan esiin tavoitteitaan tiettyjen itselleen tärkeiden kalastuskiintiöiden osalta ja korostivat, miten tärkeää on, että neuvottelutulos johtaa tasapuolisiin toimintaedellytyksiin sekä mahdollistaa jäsenvaltioiden ja Britannian väliset kiintiövaihdot.

Jäsenvaltiot pitivät tärkeänä myös sitä, että jäsenvaltiot ja ministerit osallistuvat neuvotteluihin ja hyväksyvät lopullisen neuvottelutuloksen. Suomi ei osallistunut keskusteluun, mutta on koko prosessin ajan antanut täyden tukensa neuvottelujen edistämiseksi ja tuloksen saavuttamiseksi. 
Puheenjohtajamaa Portugali totesi, että se valmistelee näiden näkemysten pohjalta kompromissiehdotuksen EU:n neuvottelukannaksi komission antaman ehdotuksen pohjalta.

Muissa asioissa jäsenvaltiot keskustelivat EU:n ja Mauritanian välisten kalastussopimusneuvotteluiden etenemisestä.

Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Heikki Lehtinen p. 040 770 9496, [email protected]