Hyppää sisältöön

Ammattibarometri uudistuu – luvassa entistä laajempi tietopaketti lähitulevaisuuden työvoima- ja osaamistarpeista

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 12.4.2023 11.23
Uutinen
Ihmisiä tietokoneen ääressä

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee loppuvuodesta 2023 ensimmäisen Työvoimabarometrin, joka kokoaa sekä ammatti- että toimialakohtaista tietoa työvoima- ja osaamistarpeista. Aiemmin tietoa työvoimatarpeista on julkaistu Ammattibarometrissä, jonka nimi muuttuu uudistuksen myötä. Tavoitteena on tuottaa nykyistä parempi tilannekuva työmarkkinoista alueilla ja koko Suomessa.

Ammattibarometrin uudistaminen on osa työtä, jolla työ- ja elinkeinoministeriö kehittää lyhyen aikavälin työvoima- ja osaamistarpeiden ennakointia. Ennakointi ulottuu jatkossa vuoden päähän arvioinnista, kun aiemmin aikajänne oli puoli vuotta.

Arvioinnissa hyödynnetään edelleen alueellisia asiantuntijoita, mutta asiantuntijaraatien kokoonpanoa laajennetaan. Mukaan raateihin kutsutaan alueiden ja toimialojen keskeisimmät asiantuntijat eri organisaatioista. TE-hallinnon asiantuntijoiden lisäksi mukaan kutsutaan työllisyyden ja koulutuksen asiantuntijoita kunnista ja oppilaitoksista sekä työnantajien edustajia.

Lisäksi uudistetaan raatien työn tukena käytettävä tilastoaineisto, jotta se tuottaa nykyistä paremman tilannekuvan alueellisista työmarkkinoista. Näillä muutoksilla varmistetaan mahdollisimman laajapohjainen ja luotettava näkemys lähitulevaisuuden työvoima- ja osaamistarpeista sekä alueilla että koko maan tasolla.

Seuraava barometri julkaistaan loppuvuodesta 2023

Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut Ammattibarometrin kahdesti vuodessa. Meneillään olevasta uudistustyöstä johtuen keväällä 2023 ei julkisteta Ammattibarometrin tietoja työvoimatarpeista.

Työvoimabarometrille tehdään uudet verkkosivut, jotka tarjoavat entistä parempaa tietosisältöä. Samalla varmistetaan tiedon saavutettavuus.

Lyhyen aikavälin työvoima- ja osaamistarpeiden ennakoinnin kehittämisen toteutukseen on saatu EU:n elpymis- ja palautumisrahoitusta (RRF). Hanke tehdään yhdessä ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus KEHA-keskuksen kanssa.

Lisätiedot:

erityisasiantuntija Reino Savolainen, TEM, p. 0295 047 268, [email protected]

Kuvassa on EU-lippu ja teksti "Euroopan unionin rahoittama - NextGenerationEU"

Sivun alkuun