Hyppää sisältöön

Työmarkkinamallia valmisteleva kolmikantainen työryhmä on aloittanut työnsä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 8.2.2024 16.44
Tiedote

Kolmikantainen työryhmä, joka valmistelee muutoksia työriitojen sovittelujärjestelmään, kokoontui ensimmäistä kertaa 8.2.2024. Tavoitteena on edistää vientivetoista työmarkkinamallia.

Lakimuutoksia valmistelevassa työryhmässä ovat työ- ja elinkeinoministeriön lisäksi edustettuina EK, Valtion työmarkkinalaitos, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT, Kirkon työmarkkinalaitos, SAK, STTK, Akava ja Palkansaajakeskusjärjestön yhteinen edustaja. Työryhmän puheenjohtajana toimii työministerin valtiosihteeri Mika Nykänen.

Työryhmä työskentelee toukokuun 2024 loppuun ja sen tehtävänä on valmistella mietintö hallituksen esityksen muotoon. Tavoitteena on, että hallituksen esitys annettaisiin syyskuussa 2024. Näin ollen lakimuutokset voisivat tulla voimaan eduskuntakäsittelyn jälkeen 1.12.2024.

Hanke on osa hallituksen työmarkkinauudistusten kokonaisuutta

Hallitus on linjannut ohjelmassaan työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmän kehittämisestä. Hallituksen tavoitteena on vahvistaa vientivetoista työmarkkinamallia Suomen pitkän tähtäimen kilpailukyvyn lisäämiseksi.

Hallitusohjelmakirjauksen mukaan laissa työriitojen sovittelusta säädettäisiin, että palkantarkastusten yleistä linjaa ei voida ylittää valtakunnansovittelijan toimistosta tai sovittelulautakunnan toimesta annettavalla sovintoehdotuksella.

Lisätiedot:
osastopäällikkö Jan Hjelt, TEM, p. 0295 048 940
hallitusneuvos Nico Steiner, TEM, p. 0295 049 001

Sivun alkuun