Hyppää sisältöön

Työministeri Arto Satonen vetoaa työmarkkinaosapuoliin kestävän työmarkkinamallin löytämiseksi

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 8.11.2023 12.20
Tiedote

Työministeri Arto Satosen 8.11.2023 koolle kutsumaan seminaariin Suomen työmarkkinamallin kehittämisestä osallistuivat edustajat kaikista Suomessa työehtosopimuksia neuvottelevista työnantaja- ja työntekijäjärjestöistä.

Seminaarissa puhuivat työministerin lisäksi pääjohtaja Irene Wennemo Ruotsin valtakunnansovittelijantoimistosta Medlingsinstitutetista sekä professori, toimitusjohtaja Nils Karlson muun muassa työmarkkinakysymyksiin erikoistuneesta Ratio-instituutista. Wennemo ja Karlson jakoivat kokemuksiaan Ruotsin työmarkkinamallin toimivuudesta.

Tilaisuuden ensimmäiseen paneelikeskusteluun osallistuivat valtakunnansovittelija Anu Sajavaara ja sivutoiminen sovittelija Jukka Ahtela Valtakunnansovittelijan toimistosta, tutkimusjohtaja Antti Kauhanen Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA:sta sekä johtaja Mika Maliranta Työn ja talouden tutkimus Laboresta.

Seminaarin kutsuvierasosuuden paneelissa keskustelivat puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:sta, puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta, puheenjohtaja Katarina Murto Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:sta, varatoimitusjohtaja Minna Helle Teknologiateollisuus ry:stä, toimitusjohtaja Tuomas Aarto Palvelualojen työnantajat PALTA ry:stä sekä toimitusjohtaja Markku Jalonen Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:sta.  

Työministeri Satonen vetosi työmarkkinajärjestöihin, jotta ne kävisivät keskinäistä keskustelua yhteisen mallin löytämiseksi. ”Suomelle olisi varmasti parasta, että uusi palkkamalli syntyisi työmarkkinajärjestöjen neuvottelujen pohjalta. Sen vuoksi olen halunnut tämän seminaarin kutsua koolle ja keskustelun käynnistää. Olisi mielestäni kansallinen epäonnistuminen, jos emme kykenisi löytämään Tanskan ja Ruotsin tavoin yhteistä kansantaloutta vahvistavaa ja työllisyyttä edistävää työmarkkinamallia”, Satonen totesi.

Satonen painotti, että mikäli yhteistä mallia ei synny, niin hallitus luonnollisesti etenee valmistelussaan hallitusohjelmakirjauksen pohjalta. ”Uskon ja toivon, että suomalainen toimiva ja kestävä työmarkkinamalli olisi kuitenkin löydettävissä työmarkkinajärjestöjen keskinäisissä neuvotteluissa.”

Seminaarin myötä työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää työmarkkinajärjestöille suunnatun laajan lausuntokierroksen sovittelujärjestelmää koskevasta hallitusohjelmakirjauksesta ja Suomen työmarkkinamallin kehittämisestä. Lausuntokierros kestää kaksi kuukautta ja päättyy 8.1.2024. Lausuntokierroksen jälkeen työministeri kutsuu työmarkkinaosapuolet uudelleen koolle käymään läpi saatua lausuntopalautetta ja mahdollisia osapuolten välisiä neuvotteluja.

Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Veera Svahn, p. 0295 047 321

Sivun alkuun