Hyppää sisältöön

EU-ministerivaliokunnassa EU:n strateginen ohjelma ja EMU

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 1.6.2018 10.04
Tiedote 286/2018

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan perjantaina 1. kesäkuuta valmistautumista neuvotteluihin neuvoston seuraavasta strategisesta ohjelmasta sekä Euroopan talous- ja rahaliitto EMU:a.

EU-ministerivaliokunta kävi keskustelun unionin työtä ohjaavasta strategisesta ohjelmasta vuosille 2019 – 2024. Ministerivaliokunta keskusteli siitä, mitä asioita Suomi voisi haluta nostaa kärkiteemoiksi, ja miten niiden saamista ohjelmaan voitaisiin parhaiten edistää.

Osana valmistautumista kesäkuun Eurohuippukokoukseen (29.6.) EU-ministerivaliokunta sai tilannekatsauksen EMU:n kehittämisestä. Eurohuippukokouksessa käsitellään todennäköisesti pankkiunionin loppuun saattamista sekä Euroopan vakausmekanismin (EVM:n) kehittämistä.

EU-ministerivaliokunta linjasi myös Suomen kantoja oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon (4. – 5.6.), jonka keskeisin asia on epävirallinen keskustelu yhteisen turvapaikkajärjestelmän uudistamisesta. EU-maiden päämiesten on määrä käsitellä asiaa kesäkuun Eurooppa-neuvostossa. Suomen lähtökohtana on, että normaalioloissa ensimmäinen tulomaa kantaa vastuun (Dublin-järjestelmä), ja että muuttoliikepaineen kriisitilanteissa etsitään ratkaisua ensi sijassa vapaaehtoisesti.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja seuraaviin neuvostoihin:

  • Liikenne- ja televiestintäneuvosto (7. – 8.6.)
  • Epävirallinen maatalousministerikokous (3. – 5.6.)

Liikenne- ja televiestintäneuvostossa on esillä muun muassa liikkuvuuspaketti, kilpailun turvaaminen ilmakuljetuksissa, satamien vastaanottolaitteet, sähköisten tiemaksujärjestelmien yhteentoimivuus, vuokrattujen ajoneuvojen käyttäminen tavaraliikenteessä, kyberturvallisuusviraston ENISAn mandaatti.

Epävirallisen maatalousministerikokouksen aiheena on sukupolvenvaihdokset tulevassa maatalouspolitiikassa (CAP). Suomi pitää tärkeänä, että niin maataloustoiminnan aloittamista kuin siitä luopumista voitaisiin tukea yhteisen maatalouspolitiikan välinein.

Lisätietoja: EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen, p. 0295 160 319, erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia