Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa talouskysymyksiä

Valtioneuvoston viestintäosasto
23.4.2020 12.01
Tiedote 277/2020

EU-ministerivaliokunta käsitteli kokouksessaan torstaina 23. huhtikuuta koronaviruskriisiin liittyviä taloudellisia toimia sekä esitystä unionin teollisuuspolitiikkapaketiksi.

Torstai-iltana järjestettävän Eurooppa-neuvoston jäsenten videokokouksen aiheena on etenemissuunnitelma yhteiskunnan ja talouden normaalin toiminnan palauttamiseksi koronaviruskriisin jälkeen. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esittelevät suunnitelman rajoitustoimenpiteiden koordinoiduksi purkamiseksi sekä toipumissuunnitelman, jonka tarkoituksena on tukea talouden uudelleen käynnistymistä ja siirtymää. Toipumissuunnitelman keskeisiä osia ovat uusi, mahdollinen talouden elpymisrahasto ja tuleva rahoituskehys. Suomi suhtautuu EU:n elpymisrahaston perustamiseen rakentavasti ja on avoin tekemään jatkotyötä rahaston perustamiseksi. Komissio valmistellee elpymisrahastosta ehdotuksen, ottaen huomioon EU:n päämiesten torstain keskustelun asiasta. Komissio on lisäksi esittämässä muutoksia tulevaan rahoituskehykseen lähiaikoina.

”Euroopan unionin tiivis koordinaatio on erittäin tärkeää, kun selvitämme tietä ulos koronaepidemiasta. Suomi suhtautuu avoimesti ja rakentavasti keskusteluun esimerkiksi uudesta elpymisrahastosta. On tärkeää korostaa poliittista valmiutta tarvittaviin toimiin, korostaen EU:n keskinäistä yhtenäisyyttä”, pääministeri Sanna Marin sanoi.

EU-maiden johtajien on määrä käsitellä videokokouksessaan myös laajennetun euroryhmän raporttia (9.4.) ja vahvistaa siinä sovitut periaatteet Euroopan vakausmekanismin (EVM:n) Euroopan investointipankin ja komission ehdottoman SURE-työmarkkinatukivälineen osalta. Laajennetun euroryhmän alustavasti sopimat toimet ovat keskiössä koronakriisin aiheuttamien taloudellisten vaikutusten lievittämisessä niin valtioiden, yritysten, kuin työvoimankin osalta. Suomi osallistuu jatkovalmisteluun aktiivisesti.

EU-ministerivaliokunta linjasi myös Suomen kantoja Euroopan komission maaliskuussa antamaan teollisuuspolitiikkapakettiin, joka koostuu teollisuuspolitiikkastrategiasta, pk-yritysstrategiasta sekä sisämarkkinoiden toimeenpanoa ja esteitä koskevasta osuudesta. Teollisuuspolitiikka on keskeisessä asemassa, kun EU toipuu koronakriisistä ja hakee uutta kasvua. Suomi katsoo, että EU:n on korostettava erityisesti kestävän kasvun ja uudistumisen tukemista innovaatioiden, uusien teknologioiden ja digitalisaation keinoin.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Matti Niemi p. 045 679 1717, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia