Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunta linjasi muuttoliikkeen tilanteesta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 3.3.2020 18.07
Tiedote 112/2020

EU-ministerivaliokunta linjasi ylimääräisessä kokouksessaan 3. maaliskuuta Suomen kantoja tällä viikolla pidettäviin EU:n neuvoston kokouksiin, joissa käsitellään ajankohtaista muuttoliikkeen tilannetta Turkin ja Kreikan rajalla sekä Turkin ja Syyrian konfliktia.

Ylimääräinen oikeus- ja sisäasioiden neuvosto kokoontuu 4. maaliskuuta käsittelemään muuttoliiketilannetta EU:n ulkorajoilla. Syynä on erityisesti Turkin ilmoitus siitä, ettei se enää estä siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden pääsyä Eurooppaan. Neuvostossa on tarkoitus antaa EU-maiden yhteinen lausuma tilanteesta. Suomella on valmius osallistua Euroopan raja- ja merivartioviraston (Frontex) pyynnön mukaisiin toimiin Kreikan auttamiseksi.

Zagrebissa pidettävän epävirallisen ulkoministerikokouksen yhteydessä 6. maaliskuuta järjestetään Kreikan pyynnöstä ulkoasiainneuvoston virallinen kokous. Siinä käsitellään Syyrian ja Turkin tilannetta ja tavoitteena on antaa asiassa EU-maiden yhteinen lausunto. Suomi katsoo, että lausunnon pääpainon tulee olla humanitaarisessa kriisissä ja sen tulee vedota jokaiseen Syyrian sodan osapuoleen, jotta ne sitoutuvat välittömästi tilanteen rauhoittamiseen ja poliittiseen prosessiin YK:n puitteissa.

EU-ministerivaliokunta totesi, että muuttoliikepaineen kohteeksi joutuneita jäsenvaltioita – etenkin Kreikkaa, mutta myös Bulgariaa – on tuettava tehokkaasti yhteisin eurooppalaisin toimin. Suomi on jo aiemmin sitoutunut vastaanottamaan Välimereltä 175 pakolaista. Turkilta tulee edelleen edellyttää EU:n ja Turkin vuoden 2016 muuttoliikejulkilausuman asianmukaista toimeenpanoa.

Suomi kannattaa muuttoliikekysymyksiin kokonaisvaltaista eurooppalaista lähestymistapaa. Tilapäisten tukitoimenpiteiden rinnalla on tärkeää työskennellä määrätietoisesti pysyvämmän ratkaisun löytämiseksi, jotta yhteiset järjestelmät toimivat sekä normaalin että korkean muuttoliikepaineen tilanteessa.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Matti Niemi p. 045 679 1717, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319