Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Eurooppa-neuvosto koronapandemiasta: ”Unioni suojelee EU-kansalaisiaan”

Government Communications Department
26.3.2020 23.30
Tiedote 186/2020
Kuva: EU

Eurooppa-neuvoston jäsenet totesivat videokokouksessaan torstaina 26. maaliskuuta, että koronaviruspandemian torjuminen ja kansalaisten suojeleminen edellyttää päättäväisiä ja kattavia toimia niin EU- ja jäsenmaa- kuin alue- ja paikallistasoilla. EU-johtajat ilmaisivat surunvalittelunsa tautiin menehtyneiden läheisille sekä kiittivät kansalaisia vastuullisesta toiminnasta ja terveydenhuollon ammattilaisia sitoutumisesta työhönsä.

EU-maiden päämiehet totesivat keskustelussaan, että sisä- ja ulkorajoille asetetut tilapäiset rajoitukset ovat olleet tarpeen taudin leviämisen hidastamisessa. Yhteistyöllä pyritään varmistamaan, että nämä toimenpiteet eivät vaikuta rahdin kulkuun unioniin sekä sen jäsenmaiden välillä.

”Kansalaistemme terveys ja hyvinvointi on riippuvainen EU:n yhteismarkkinan toimivuudesta. Meidän on varmistettava etenkin ruuan, lääkkeiden ja muiden välttämättömien tuotteiden madollisimman nopea kulku päämääräänsä kaikkialla Euroopassa”, pääministeri Sanna Marin totesi videokokouksessa.

EU-maat tekevät yhteistyötä myös, jotta ulkomaanmatkoilla olevat EU-kansalaiset pääsevät palaamaan kotiin ja jotta lääkkeet sekä hoidossa tarvittavat välineet riittävät kaikkialla EU:ssa. EU-johtajat pyytävät Euroopan komissiota kiirehtimään yhteisiä terveydenhoitovälineiden ja -laitteiden hankintoja ja varastojen kartoittamista.

EU-johtajat ilmaisivat tukensa Euroopan keskuspankin, jäsenmaiden, euroryhmän ja Euroopan komission ja Euroopan toimille pandemian taloudellisten haittavaikutusten minimoimiseksi ja kansalaisten työpaikkojen turvaamiseksi. Euroryhmä jatkaa työtä, jotta koronakriisin aiheuttamiin taloudellisiin vaikeuksiin vastataan kokonaisvaltaisella tavalla.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Matti Niemi p. 045 679 1717