Hyppää sisältöön

Euroopan unioni jatkaa pitkäaikaista Ukrainan tukemista

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 27.10.2023 16.20 | Julkaistu suomeksi 30.10.2023 klo 17.05
Tiedote
Kuva: EU:n neuvosto

Euroopan unioni jatkaa vahvaa sotilaallista, taloudellista ja diplomaattista tukeaan sekä humanitaarista apuaan Ukrainalle. EU-johtajat päättivät asiasta Eurooppa-neuvoston päätöspäivänä 27. lokakuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edusti pääministeri Petteri Orpo.

Pääministeri Orpo pitää keskeisenä toimena turvallisuussitoumuksia, jotka EU lupaa tulevaisuudessa Ukrainalle. ”On tärkeää päästä nopeasti yhteisymmärrykseen EU:n turvallisuussitoumuksista Ukrainalle. Poliittiset päätökset tulisi tehdä joulukuun Eurooppa-neuvostossa”, Orpo sanoi.

Eurooppa-neuvosto vaihtoi jo torstaina näkemyksiä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa videoyhteydellä. EU kiirehtii aseellisen tuen kuten ohjusten, ammusten ja ilmatorjuntajärjestelmien toimittamista Ukrainaan.

”Meidän täytyy vahvistaa EU:n puolustussektoria ja Euroopan puolustusteollista kapasiteettia mahdollisimman nopeasti. Vahva EU vahvistaa Natoa ja transatlanttista yhteistyötä”, pääministeri Orpo totesi.

Pääministeri Orpo toivoi edistystä myös Venäjän jäädytettyjen varojen hyödyntämisessä Ukrainan hyväksi. 

Eurooppa-neuvoston yhteydessä käyty Eurohuippukokous käsitteli yleistä taloustilannetta ja talouspolitiikan koordinaatiota. Pääministeri Orpon mukaan vallitsevassa geopoliittisessa tilanteessa EU:n on oltava nykyistä kilpailukykyisempi sekä sisäisesti että globaalisti. 

”Avainasemassa on toimivat ja kilpailukykyiset sisämarkkinat esimerkiksi palveluissa. Reilu kilpailu on keskeistä kasvukyvylle. Normaaleihin valtiontukisääntöihin on palattava niin pian kuin mahdollista”, pääministeri Orpo sanoi.

Eurooppa-neuvosto painottaa digipalveluiden ja puhtaan teknologian kehitystyötä, puhdasta energiatuotantoa, kiertotalouden kasvattamista sekä hallinnollisen taakan keventämistä.

”EU:n on pysyttävänä globaalina edelläkävijänä energiamurroksessa ja puhtaan teknologian ratkaisuissa. Toin esille biotalouden ja kiertotalouden mahdollisuuksia Euroopan teollisuuden uudistamisessa. Yrityksille aiheutuvaa hallinnollista taakkaa on vähennettävä”, pääministeri Orpo korosti.

Kokouksen päätöspäivänä EU-johtajat kävivät myös strategisen keskustelun muuttoliikkeestä. Pääministeri Orpon mukaan muuttoliike on yhteinen eurooppalainen haaste. Hän peräsi pitkän aikavälin ratkaisuja.

”Tarvitsemme toimivia kumppanuuksia lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa. Meidän on voitava palauttaa ne, joilla ei ole laillista oikeutta oleskella unionissa”, pääministeri Orpo sanoi.

Kokouksen muissa aiheissa tuomittiin viimeaikaiset terrori-iskut Belgiassa ja Ranskassa. Ne kohdistuivat Ruotsin ja Ranskan kansalaisiin. Ulkosuhteissa puhuttiin Kosovon ja Serbian tilanteesta, Armeniasta ja Azerbaidzhanista ja Sahelista. Eurooppa-neuvosto sai myös tilannekatsauksen valmistautumisesta YK:n ilmastokokoukseen (COP28) Dubaissa.

Lisätietoja: EU-asioiden alivaltiosihteeri Jori Arvonen, p. +358 295 16001, erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. +358 40 523 5768 ja projektipäällikkö Marko Ruonala (viestintä), p. +358 50 522 8233.