Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Eurooppa-neuvosto keskusteli Kiinasta ja Venäjästä

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 21.10.2022 16.16
Tiedote
Pääministeri Marin kävelee Europa-rakennuksessa, lippuja taustalla
Kuva: EU

Brysselissä kokoontuneet EU-maiden johtajat tuomitsivat jyrkästi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan ja osoittivat vahvaa tukea Ukrainalle. Eurooppa-neuvoston toinen kokouspäivä alkoi keskustelulla Kiinasta.

Pääministeri Sanna Marin korosti Kiina-keskustelussa, että Euroopan unionin on purettava kriittistä riippuvuuttaan Kiinasta.

”Kiina on aiempaa vähemmän Euroopan yhteistyökumppani ja entistä enemmän kilpailija ja haastaja. Meidän pitää keskustella vakavasti erityisesti teknologisesta riippuvuudesta Kiinaan sekä Kiinan investoinneista strategisille sektoreille Euroopassa. Näitä kriittisiä riippuvuuksia Kiinasta on vähennettävä”, pääministeri Marin sanoi.

Eurooppa-neuvosto käsitteli myös Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. EU-johtajat tuomitsivat Venäjän iskut siviilejä ja infrastruktuuria vastaan ja vaativat Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainasta välittömästi. EU-johtajat toistivat sitoumuksensa seistä Ukrainan rinnalla niin kauan kuin se on tarpeen sekä pyrkimyksensä saattaa Venäjä ja kaikki rikoksiin syyllistyneet vastuuseen. Eurooppa-neuvosto vaatii Valko-Venäjää lopettamaan Venäjän hyökkäyssodan avustamisen ja tuomitsi jyrkästi myös Iranin aseavun Venäjälle.

EU-johtajat totesivat Venäjän olevan yksin vastuussa maailmanlaajuisesta ruokaturvakriisistä, jonka Venäjä on aiheuttanut käyttämällä elintarvikkeita aseena Ukrainaa vastaan käymässään sodassa. 

Eurooppa-neuvosto tuomitsi myös jyrkästi Nord Stream –kaasuputkiin ja muuhun infrastruktuurin kohdistuneen sabotaasin. Unioni vastaa yhtenäisesti ja määrätietoisesti kriittisen infrastruktuurin häiritsemiseen ja muuhun hybriditoimintaan. Eurooppa-neuvosto kehotti EU-maita parantamaan nopeasti kriittisen infrastruktuurinsa häiriönsietokykyä tehden yhteistyötä jäsenmaiden kesken sekä muun muassa Euroopan komission kanssa.

Ulkosuhdeasioissa Eurooppa-neuvosto tuomitsi Iranin viranomaisten voimankäytön rauhanomaisia mielenosoittajia – etenkin naisia kohtaan. Lisäksi esillä oli valmistautuminen EU:n ja Aasian maiden huippukokoukseen (14.12.) sekä YK:n ilmastokokous (6. – 18.11.) ja biologista monimuotoisuutta käsittelevä kokous (7. – 19.12.).

Lisätietoja: EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Saara Pokki p. 050 478 6363 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia