Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Eurooppa-neuvosto tuomitsi hybridihyökkäykset EU:n ulkorajoilla

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 15.12.2023 17.12
Tiedote
Pääministeri Orpo kävelee Europa-rakennuksessa, taustalla Neuvoston logo
Kuva: EU

Eurooppa-neuvosto korosti kokouksessaan perjantaina 15. joulukuuta tarvetta vahvistaa Euroopan turvallisuutta ja puolustusta. EU-johtajat myös tuomitsivat hybridihyökkäykset.

EU-johtajat haluavat unionin ottavan lisää vastuuta omasta turvallisuudesta ja puolustuksesta. He kehottavat ulkoasiainedustajaa ja komissiota esittämään pikaisesti Euroopan puolustusteollisuusstrategian, johon sisältyy Euroopan puolustusalan investointiohjelma. Lisäksi halutaan kehittää edelleen puolustusalan sisämarkkinoita ja pysyvää strategista yhteistyötä, sekä vauhdittaa aiemmin sovittuja toimenpiteitä.
 
Eurooppa-neuvosto tuomitsi jyrkästi kaikki hybridihyökkäykset mukaan lukien maahanmuuttajia välineellistävät hybridihyökkäykset. EU valvoo jatkossakin tehokkaasti ulkorajaansa ja torjuu päättäväisesti 
Venäjän ja Valko-Venäjän sen ulkorajoille kohdistamat hybridihyökkäykset.
 
”Venäjä yrittää toimillaan horjuttaa Suomen kansallista ja EU-maiden keskinäistä yhtenäisyyttä sekä sääntöpohjaista kansallista järjestytä. Suomelle on tärkeää, että Eurooppa-neuvosto tuomitsi kaikki hybridihyökkäykset ja antoi vahvan tukensa Suomen toimille”, pääministeri Petteri Orpo sanoi.
 
Eurooppa-neuvosto keskusteli toisena kokouspäivänään Lähi-Idän tilanteesta, ja tuomitsi antisemitismin ja rasismin. 
 
26 EU-maata pääsi sopuun monivuotisen rahoituskehyksen 2021 – 2027 välitarkistuksen sisällöstä. Sovittu paketti on Suomen kannalta selkeästi edullisempi kuin komission alkuperäinen ehdotus. Paketin keskeinen osa on 50 miljardin euron tukipaketti Ukrainalle. Välitarkistuksen muodolliseen hyväksymiseen Eurooppa-neuvostossa palataan vuoden 2024 alkupuolella. 
 
Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia.