Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Eurooppaministeri Terho ja Makedonian varapääministeri Osmani tapaavat Helsingissä

Valtioneuvoston viestintäosasto 30.1.2019 16.57
Tiedote

Makedonian Eurooppa-asioista vastaava varapääministeri Bujar Osmani vierailee Suomessa perjantaina 1. helmikuuta. Varapääministeri Osmani keskustelee vierailullaan eurooppaministeri Sampo Terhon kanssa Suomen EU-puheenjohtajakauden valmisteluista ja EU:n laajentumisagendasta. Suomi tukee Makedonian EU-lähentymistä ja kannustaa maata edelleen niiden uudistusten tiellä, joita jäsenyysneuvottelujen aloittamiseksi tarvitaan.

Suomi toivottaa tervetulleeksi, että Kreikan ja Makedonian välisessä nimikiistassa on saavutettu ratkaisu. Maiden välinen nimisopimus on merkittävä saavutus koko Länsi-Balkanin alueen kannalta. Se on osoitus siitä, miten vaikeitakin kiistoja voidaan ratkaista.

Makedonia on ollut EU:n virallinen ehdokasmaa vuodesta 2005. Kesäkuussa 2018 EU:n yleisten asioiden neuvostossa tehdyn linjauksen mukaan jäsenyysneuvottelut Makedonian kanssa avataan kesäkuussa 2019, mikäli kaikki jäsenyysneuvottelujen aloittamisen ehdot ovat täyttyneet.

Varapääministeri Osmani tapaa vierailunsa aikana myös muun muassa valtiosihteeri Samuli Virtasen sekä eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Arto Satosen. Hän tutustuu myös eurooppalaisen hybridiosaamiskeskuksen toimintaan Helsingissä.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Satu Keskinen, p. 0295 160 302, erityisavustaja (Eurooppa-asiat) Otto Juote, p. 050 355 7349, valtioneuvoston kanslia

Sampo Terho