Hyppää sisältöön

Eurooppaministerit valmistelevat maaliskuun Eurooppa-neuvostoa

valtioneuvoston kanslia
Julkaisuajankohta 18.3.2024 14.46
Tiedote

EU:n yleisten asioiden neuvosto kokoontuu tiistaina 19. maaliskuuta Brysselissä. Neuvoston aiheina ovat maaliskuun Eurooppa-neuvoston valmistelu, vuoden 2024 eurooppalaiseen ohjausjaksoon liittyvät neuvoston toimet ja keskustelu EU:n tulevaisuudesta. Suomea kokouksessa edustaa eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz.

21. –22. maaliskuuta pidettävän Eurooppa-neuvoston pääaiheina ovat Ukrainan tilanne, turvallisuus ja puolustus sekä Lähi-idän tilanne. Suomi korostaa tarvetta jatkaa EU:n vahvaa poliittista, taloudellista ja sotilaallista tukea Ukrainalle sekä lisätä pakotteita Venäjää kohtaan. Venäjän aggressio ja muuttunut turvallisuusympäristö edellyttävät EU:lta pitkän aikavälin toimia turvallisuuden ja puolustuksen saralla. Suomi tukee toimia EU:n kriisivarautumisen vahvistamiseksi. Kokonaisturvallisuuden ajattelumallin edistäminen on keskeinen prioriteetti EU:n tulevassa strategisessa ohjelmassa. Tulevan komission tulisi antaa ehdotus kokonaisturvallisuuteen perustuvan varautumisunionin luomisesta. Lähi-idän osalta Suomi tukee EU:n yhtenäistä ja vahvaa toimintaa.

”Suomen linja on selvä: koko EU:n on sitouduttava tukemaan Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen. Yhtenäinen eurooppalainen ääni on tärkeä myös muissa ulkopoliittisissa haasteissamme, kuten Lähi-Idän tilanteen pikaisessa parantamisessa”, sanoo ministeri Adlercreutz.

Neuvosto tarkastelee puheenjohtajavaltio Belgian laatimaa yhteenvetoa vuoden 2024 eurooppalaiseen ohjausjaksoon liittyvistä neuvoston eri kokoonpanojen toimista. Puheenjohtajavaltio esittelee eurooppalaista ohjausjaksoa 2024 koskevan päivitetyn etenemissuunnitelman. 

Neuvosto jatkaa keskustelua EU:n tulevaisuudesta, erityisesti unionin laajentumisen näkökulmasta. Suomi katsoo, että hakijamaiden omiin ansioihin ja jäsenyyskriteerien täyttämiseen perustuva laajentuminen vahvistaa unionin omaa turvallisuutta, globaalia asemaa sekä taloudellista hyvinvointia ja edistää demokratiaa, oikeusvaltiokehitystä ja perusoikeuksien toteutumista. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa Suomi korostaa etenkin Itä- ja Pohjois-Suomen merkitystä koko Euroopan turvallisuudelle. Suomi korostaa, että unionin laajentuminen tarkoittaisi nykyistä suurempia sisämarkkinoita ja uusia kasvumahdollisuuksia suomalaisille yrityksille.

EU:n yleisten asioiden neuvostossa jäsenmaita edustavat pääasiassa jäsenvaltioiden eurooppaministerit. Neuvoston tehtävänä on muun muassa valmistella Eurooppa-neuvoston kokouksia. Se myös vastaa useista monialaisista politiikoista kuten rahoituskehysneuvotteluista ja EU:n laajentumisesta. Myös oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät kysymykset kuuluvat vakiintuneesti neuvoston asialistalle. 

Lisätietoja: erityisasiantuntija Heli Siivola p. 050 576 7745 ja erityisavustaja Andreas Elfving p. 050 310 0274, valtioneuvoston kanslia
 

Sivun alkuun