Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Hae kansainväliselle uralle – EU:n rekrytointikilpailut jälleen käyntiin

Statsrådets kommunikationsavdelning
30.3.2017 13.22
Tiedote 139/2017

Etsitkö monipuolisia ja kansainvälisiä työtehtäviä? Euroopan unioni työllistää yli 40 000 henkilöä, joiden joukossa on runsaat tuhat suomalaista kaiken tasoisissa tehtävissä johtajista avustajiin ja eri aloilla tulkeista tuomareihin.

EU-toimielimet rekrytoivat vakituista henkilökuntaa niin sanottujen avoimien kilpailujen kautta. Parhaillaan on käynnissä yleisvirkamieskilpailu. Sen läpäisemällä voi työllistyä pysyvälle EU-uralle, jonka aikana EU:n eri politiikka-aloihin liittyvät tehtävät (politiikan muotoilu, toteutus ja resurssien hallinta) voivat vaihdella toimielimestä ja pääosastosta toiseen.

Ensimmäisessä vaiheessa – joka päättyy 3.5. klo 12 Brysselin aikaa – hakija vahvistaa EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSO:n sivuilla hakukelpoisuutensa sekä sen, mitä EU-kieliä hän osaa. Tätä seuraavassa toisessa vaiheessa hakija pääsee valitsemaan kielet eri kokeisiin ja täyttämään loput hakemuksestaan.

Virkamieskilpailuissa on useita arviointivaiheita. Ensimmäiset osiot ovat tietokoneella tehtäviä, abstraktia, kielellistä ja numeerista päättelykykyä mittaavia kokeita, jotka voi suorittaa kaikilla EU-kielillä kaikissa jäsenvaltioissa ja useissa kolmansissa maissa. Näissä tietokonetesteissä menestyneet hakijat pääsevät vastaavasti tietokoneella tehtävään ns. postikoritestiin (E-tray), jossa simuloidaan todellisia työtilanteita kuvitteellisten sähköpostien avulla.

Sen parhaiten selvittäneet hakijat saavat kutsun Brysseliin arviointikeskukseen. Tässä viimeisessä vaiheessa tehdään yhden päivän aikana useita tehtäviä suullisista esityksistä ja ryhmäharjoituksista haastatteluihin. Arviointikeskuksen läpäisseet hakijat pääsevät EU:n varallaololistalle, jolta voi työllistyä unionin palvelukseen itseä kiinnostaviin tehtäviin.

EU:n virkakilpailuihin voi valmentautua perehtymällä kilpailuilmoitukseen Euroopan henkilöstövalintatoimiston verkkosivuilla sekä suomalaishakijoille suunnattuun kilpailuoppaaseen valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla.

Lisäksi jatkuvasti on käynnissä haku sopimussuhteisiin tehtäviin rahoituksen, hankkeen hallinnoinnin ja avustajien ja henkilöstöhallinnon alalla.

Lisätietoa:

Lisätietoja: EU-erityisasiantuntija Jaana Jokelainen, p. 0295 160 329 tai [email protected], valtioneuvoston kanslia