Hyppää sisältöön

Regeringen inventerade problematiska EU-bestämmelser

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 9.10.2015 9.35 | Publicerad på svenska 19.10.2015 kl. 10.49
Pressmeddelande 532 /2015

Finlands regering har systematiskt utforskat problematiska EU-rättsakter och förslag till rättsakter. Att avveckla normer är ett av regeringens spetsprojekt, och också Europeiska kommissionen har förbundit sig till bättre lagstiftning i avsikt att öka konkurrenskraften.

- Vårt mål är mindre omfattande, men bättre och enklare EU-lagstiftning. Vi fortsätter med att konsekvent satsa på påverkan och inflytande för att ta fram bättre lagstiftning och för att minska på den administrativa bördan. Vi underrättar kommissionen om resultaten av översikten och lägger fram förslag för att utveckla lagstiftningen, säger statsminister Juha Sipilä.

Få problem i förhållande till det totala antalet bestämmelser

EU-sekretariatet i Statsrådets kansli utredde i juli–september på bred front tillsammans med ministerierna, ämbetsverken och intressenterna, vilka EU-bestämmelser som upplevs vara problematiska. Rättsakterna utvärderades med fokus på den ekonomisk tillväxten, konkurrenskraften och sysselsättningen i enlighet med det meddelande som statsministern gav riksdagen i juni.

Enligt utvärderingen gäller de problematiska bestämmelserna bland annat den digitala verksamhetsmiljön och regleringen av arbetstider. Enligt direktivet om arbetstider i vägtrafiken är till exempel förare som är egenföretagare skyldiga att föra bok över sina arbetstider och i direktivet finns också bestämmelser om arbetstiderna. Detta orsakar en onödig administrativ börda. Målen med direktivet kan uppnås med tillämpning av EU-reglerna om kör- och vilotider.

På basis av responsen från ministerierna och över 50 andra instanser och i förhållande till det totala antalet EU-rättsakter anses bara en liten del av EU-reglerna medföra problem. Resultatet ligger i linje med slutsatserna av en liknande studie från 2013.

Finland påverkar innehållet i EU-agstiftningsförslagen redan i beredningsfasen och kan därför också föreslå att problematiska förslag ska dras tillbaka. Om det finns gällande lagstiftning som upplevs som problematisk är det möjligt att föreslå att den ska utvecklas eller avvecklas.

Promemoria om översikten
Bilaga till översikten

Mer information: Kare Halonen, statssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160 315, Jari Haapiainen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 0295 160 406, Henrik Ruso, specialsakkunnig i EU-ärenden, tfn 0295 160 349