Hyppää sisältöön

Kansalaispulssi: Kriisimieliala kohonnut Venäjän hyökkäyssodan takia

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.3.2022 15.16 | Julkaistu suomeksi 18.3.2022 klo 16.36
Tiedote

Valtioneuvoston teettämässä Kansalaispulssi-kyselyssä näkyy Ukrainan kriisin kansalaisissa aiheuttama stressi sekä huoli Suomen turvallisuudesta ja taloudesta. Kyselyn 33. kierrosta aikaistettiin kahdella viikolla ja kyselyä muokattiin ajankohtaisen tilanteen vuoksi.

Kyselystä kävi ilmi, että stressi on noussut etenkin 15-29-vuotiaiden ja 60-74-vuotiaiden keskuudessa. Kriisimieliala on nyt vastaavalla tasolla kuin koronapandemian alussa ja omikron-muunnoksen yleistyttyä valtavirukseksi. Ukrainan kriisin vaikutuksista Suomen turvallisuuteen on huolissaan 45 % vastanneista ja vaikutuksista talouteen 58 % vastanneista.  Lähes puolet – 48 % vastanneista – on erittäin tai melko huolissaan sodan laajenemisesta.

Luottamus hallintoon, puolueisiin ja tiedotusvälineisiin on noussut voimakkaasti, noin 10 prosenttiyksikköä edellisestä kyselystä. Valtaosa kansalaisista antaa vahvan kannatuksensa Ukrainan tukemiselle. Lähes 90 % kyselyyn vastanneista hyväksyy Euroopan unionin Venäjälle asettamat talouspakotteet, vaikka niistä koituisi tuntuvaa vahinkoa Suomelle. Samoin lähes 85 % suomalaisista ottaisi tarvittaessa vastaan huomattaviakin määriä Ukrainan pakolaisia.

Tietoa kaivataan, auttamisenhalu korkealla

Hieman yli puolet vastaajista kaipaa lisätietoa kriisiin tai häiriötilanteeseen varautumisesta ja siitä, miten kriisitilanteesta kärsiviä voisi auttaa. Noin puolet kokee oman varautumisensa häiriötilanteisiin vähintään jonkin verran puutteellisena. Lähes yhdeksän kymmenestä vastanneesta olisi valmis vapaaehtoistehtäviin kriisitilanteessa, jos viranomainen pyytäisi.

Samaan aikaan koronaan liittyvä huolestuneisuus on laskenut alimmilleen koko pandemian aikana ja terveysturvatoimien noudattaminen vähentynyt selvästi. Tyytyväisyys viranomaisten koronaviestintään on kasvanut huomattavasti, 48 prosentista 58 prosenttiin. Noin puolet vastaajista ottaisi neljännen koronarokotteen, jos terveysviranomaiset suosittelisivat sitä. 

Lisätietoja: erityisasiantuntija Juho Jyrkiäinen, valtioneuvoston kanslia, p. 0295 160 181