Hyppää sisältöön

Lainsäädännön arviointineuvosto: kilpailukieltosopimusten nykytilan epäselvyys vaikeuttaa lainmuutoksen vaikutusten arviointia

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.6.2020 16.00
Uutinen

Lainsäädännön arviointineuvosto on arvioinut kilpailukieltosopimuksia koskevaa hallituksen esitystä. Arviointineuvoston mukaan esityksen vaikutukset yrityksiin, työntekijöihin ja työmarkkinoihin on kuvattu hyvin. Esityksen arviointia vaikeuttaa kuitenkin nykytilan epäselvyys.

Hallituksen esitys työsopimuslain ja merityösopimuslain kilpailukieltosopimusten muuttamisesta on sujuvasti ja ymmärrettävästi kirjoitettu. Esityksen mukaan työnantajan velvollisuus maksaa kilpailukieltosopimuksesta korvausta työntekijälle tulisi pakottavasti koskemaan kaikkia kilpailukieltosopimuksia. Jos rajoitusajaksi on sovittu enintään kuusi kuukautta, on työnantajan maksettava työntekijälle rajoitusajalta korvaus, joka vastaa 40 prosenttia työntekijän palkasta. Jos rajoitusajaksi on sovittu yli kuusi kuukautta, on työntekijälle maksettava rajoitus-ajalta korvaus, joka vastaa 60 % työntekijän palkasta.

Esityksen perusteella saa vaivatta käsityksen kilpailukieltosopimuksista yleisellä tasolla ja käytännöistä työmarkkinoilla. Arviointineuvosto pitää myönteisenä, että esityksessä on arvioitu monipuolisesti työsopimuslain muuttamisen vaikutuksia yrityksiin, työntekijöihin ja työmarkkinoihin.

Esitysluonnoksen mukaan kilpailukieltosopimuksia käytetään yleisesti ilman riittäviä perusteita, mutta asiasta ei ole tutkimus- tai tilastotietoa. Asian nykytilasta ja mittaluokasta ei siis ole tarkkaa käsitystä. Arviointineuvosto katsoo, että puutteellinen käsitys nykytilasta on ongelmallista.

Kilpailukieltosopimusten aiheuttamat olennaiset vaikutukset on tunnistettu. Kilpailukieltosopimusten oletetaan vähentyvän, mikä edistää innovaatioiden leviämistä, nostaa tuottavuutta, parantaa työntekijöiden liikkuvuutta ja vauhdittaa yritysrakenteiden muuttumista.

Puutteelliset tiedot asian nykytilasta vaikeuttavat vaihtoehtojen arviointia, eli esimerkiksi sitä, onko lakimuutos paras ratkaisu ongelmaan. Esitysluonnoksen perusteella on vaikea saada selkoa kilpailukieltosopimusten tahallisesta väärinkäytöstä. Tämä vaikeuttaa vaihtoehtojen selvittämistä ja arviointia siitä, mitkä olisivat tehokkaimmat keinot ongelmien ratkaisemiseksi. Tämän vuoksi lainmuutoksen jälkiarviointi on tulevien ratkaisujen kannalta erityisen tärkeää.

Lisäksi arviointineuvosto pitää tärkeänä selvittää, miten eri korvaustaso yhdessä työttömyysturvan kanssa kohtelee eri työntekijöitä.

Lainsäädännön arviointineuvosto on antanut lausunnon työsopimuslain ja merityösopimuslain kilpailukieltosopimusta koskevasta hallituksen esityksestä. Hallituksen esitysluonnos noudattaa osittain säädösehdotusten vaikutusten arviointiohjetta. Arviointineuvosto suosittelee, että esitysluonnosta korjataan neuvoston lausunnon mukaisesti ennen hallituksen esityksen antamista.  

Lisätietoja: Lainsäädännön arviointineuvoston puheenjohtaja Leila Kostiainen, p. 0400 805 417 ja arviointineuvos Meri Virolainen, p. 050 523 2426, lainsäädännön arviointineuvoston sihteeristö

Sivun alkuun