Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ministeri Adlercreutzin Tallinnan vierailulla esillä EU:n laajentumisnäkymät ja vahva sitoutuminen Ukrainan tukemiseen

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 30.10.2023 19.54
Tiedote
Kuvassa ministerit Anders Adlercreutz ja Margus Tsahknan seisovat Suomen ja Viron lippujen edustalla
Kuva: MFA, Estonia

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz vieraili Tallinnassa maanantaina 30. lokakuuta Viron ulkoministeri Margus Tsahknan kutsusta. Ministerien keskusteluissa esillä oli muun muassa EU:n laajentuminen, unionin kriisikestävyyden ja varautumisen kehittäminen ja tulevan EU:n strategisen ohjelman valmistelu vuosille 2024–2029.

Euroopan komissio arvioi EU:n jäsenyyteen pyrkivien maiden edistystä vuosittain julkaistavassa edistymisraportissa. Tämän vuoden raportti julkaistaan marraskuun alussa.

”Laajentuminen on entistä enemmän strateginen investointi koko Euroopan turvallisuuteen, vakauteen ja rauhaan. Samalla maiden sitoutuminen EU:n arvoihin ja yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksiin on entistäkin tärkeämpää. Suomi tukee maita uudistuksissa, jotka ovat edellytyksenä EU-jäsenyyden toteutumiselle”, sanoo ministeri Adlercreutz.
  
Ministerit kävivät keskustelun tutkinnan alla olevista Balticconnector-kaasuputken ja datakaapelien vahingoittamisesta Itämerellä. Suomen, Viron ja Ruotsin viranomaiset jatkavat tapahtumien selvittämistä tiiviissä yhteistytössä EU:n ja Naton tukemana. Keskusteluissa esillä oli myös mahdollisuus korvata näitä EU:n kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuneita vaurioita EU-varoista.

Ministerit keskustelevat myös Venäjän hyökkäyssodan tilanteesta Ukrainassa, ja tavoista edelleen vahvistaa EU:n apua Ukrainalle. Kokonaisvaltaista pitkäaikaista tukea Ukrainalle on tarkoitus vahvistaa muun muassa Euroopan rauhanrahaston (European Peace Facility, EPF) ja EU:n pitkänaikavälin budjetin (Multiannual Financial Framework, MFF) rahoituksella.

”On kansainvälisen yhteisön moraalinen ja oikeudellinen velvollisuus tukea Ukrainaa sen taistelussa vapautensa puolesta Venäjän rikollista hyökkäyssotaa vastaan. Tämän velvollisuuden puolesta jatkamme työtämme väsymättä. Tavoitteena tulee olla, että sota päättyy mahdollisimman pian oikeudenmukaiseen ja kestävään rauhaan”, sanoo ministeri Adlercreutz.

Lisätietoja: erityisavustaja Andreas Elfving p. 050 310 0274 ja EU-asioiden alivaltiosihteeri Satu Keskinen p. 0295 160 302, valtioneuvoston kanslia