Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ministeri Tuppurainen ja ”Eurooppa olemme me” -kiertue saapuvat Ouluun

Valtioneuvoston viestintäosasto
16.11.2021 16.28
Tiedote 654/2021

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen kutsuu oululaiset, pohjois-pohjalaiset sekä Barentsin euroarktisen alueen nuoret kertomaan ajatuksensa Euroopasta ja sen tulevaisuudesta Ouluun 30. marraskuuta. Lisäksi Oulun seudun asukkaat ovat tervetulleita keskustelemaan EU-asioista eurooppaministeri Tuppuraisen kanssa avoimessa kahvitilaisuudessa, joka järjestetään Kulttuuritalo Valveen H20 konstila -kahvilassa.

Tilaisuudet kuuluvat suomalaisministerien Eurooppa olemme me -kiertueen tapahtumasarjaan. Ministerit matkaavat syksyn ja talven aikana ympäri maata kuulemassa suomalaisten toiveita EU:n kehittämisestä. 

Eurooppaministeri Tuppurainen avaa iltapäivällä kahvitilaisuuden Kulttuuritalo Valveella ja keskustelee tämän jälkeen paikalle saapuneiden seudun asukkaiden kanssa EU:sta. Kahvikupin ääressä kuullaan myös yhteenveto nuorten aiemmin päivällä käymistä ryhmä- ja paneelikeskusteluista. 

”Odotan mielenkiinnolla millaisia terveisiä pohjoisen nuoret nostavat esiin. On erityisen arvokasta, että käymme keskustelua yhdessä, rajat ylittäen, sillä pohjoisessa ja arktisella alueella monet kysymykset ovat yhteisiä ja myös alueellinen yhteistyö on vahvaa. Pohjoisen nuorten terveisten vieminen eteenpäin osaksi tulevaisuuskonferenssia on tärkeää. Yhtä suurella ilolla odotan kuulevani, millaisia näkemyksiä meillä Oulun seudun ihmisillä on Euroopan tulevaisuuteen liittyen”, eurooppaministeri Tuppurainen sanoo.

Nuorten tapahtuma on suunnattu Barentsin euroarktisen alueen nuorille ja siihen osallistuu nuoria myös Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä. Nuoret pohtivat Euroopan tulevaisuutta ensin työryhmissä. Keskustelujen teemoja on valmisteltu Unesco-verkoston kouluissa järjestetyissä ennakkokeskusteluissa. Tapahtumassa puhuvat myös ministeri Tuppurainen, Barentsin ja pohjoisen ulottuvuuden suurlähettiläs Jari Vilén, Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Euroopan alueiden komitean tulevaisuuskonferenssiedustaja Mirja Vehkaperä sekä Ninni Norra, joka on Suomen kansalaisedusta tulevaisuuskonferenssissa. Nuorten ryhmätöiden purkua sekä paneelikeskusteluja voi seurata striimattuna. Seminaarin järjestää valtioneuvoston kanslia, Oulun kaupunki, Pohjois-Pohjanmaan liitto, ulkoministeriö ja Barentsin euroarktinen puheenjohtajuus.   

Suomalaisministerien Eurooppa olemme me -kiertue on osa Euroopan tulevaisuuskonferenssia, jonka tavoitteena on kerätä laajasti EU-maiden kansalaisten ajatuksia Euroopan tulevaisuudesta. Keskusteluissa esiin nousseet asiat kirjataan tulevaisuusfoorumin verkkofoorumiin, ja suomalaisministerit vievät näitä viestejä tulevaisuuskonferenssin EU-tason täysituntoihin. 

Jokainen voi vapaasti jakaa ajatuksiaan myös tulevaisuuskonferenssin kaikille avoimessa verkkofoorumissa. Verkkofoorumin kautta haetaan kansalaisten näkemyksiä esimerkiksi arvoista, ilmastonmuutoksesta, taloudesta, terveydestä ja koulutuksesta. Sosiaalisessa mediassa käytetään EU-tason yhteistä tunnistetta #SinunTulevaisuutesi.

Oulun tapahtumien ohjelma tiistaina 30.11.

Klo 9:30 – 13:50 Nuorten tilaisuus 

  • Tilaisuuteen osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista.
  • Tilaisuuden kieli on englanti.
  • Nuorten keskustelujen yhteenvetoa ja sen jälkeistä paneelikeskustelua voi seurata suorana verkossa klo 12:30-13.50.  

Klo 15:30 – 16:30 Avoin kahvitilaisuus 

  • Tilaisuus järjestetään Kulttuuritalo Valveen H20 konstila –kahvilassa.

Lisätietoja: EU-asiantuntija Topi Juga, p. 0295 160 459 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia