Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Ministeri Tuppurainen Romaniaan ja Moldovaan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 13.1.2023 15.06
Tiedote
Kuva: Phil Behan

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen vierailee Romaniassa 16. – 17. tammikuuta ja Moldovassa 18. tammikuuta. Matkan ohjelmassa on useita korkean tason tapaamisia molemmissa maissa sekä vierailu Ukrainaa ja ukrainalaisia pakolaisia avustavissa keskuksissa Romaniassa.

Maanantaina 16. tammikuuta ministerin ohjelmassa ovat tapaamiset Bukarestissa Romanian oikeusministeri Catalin Predoiun, ulkoministeri Bogdan Aurescun, energia-asioista vastaavan valtiosihteeri Dan-Dragoș Drăgan ja Eurooppa-asioiden valtiosihteeri Daniela Gitmanin kanssa. Keskustelujen aiheina ovat oikeusvaltioasiat, Euroopan energian saannin turvaaminen, Ukrainan tukeminen sen puolustustaistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan ja EU:n laajentumisen tilanne.

Ministeri Tuppurainen vierailee lisäksi maanantaina 16. tammikuuta Bukarestissa ukrainalaisille pakolaisille tilapäismajoitusta ja terveydenhuoltoa tarjoavassa keskuksessa. Tiistaina 17. tammikuuta ministeri vierailee Romanian Suceavassa humanitaarista apua Ukrainaan toimittavassa keskuksessa sekä Romanian Radautissa ukrainalaisia pakolaisia majoittavassa keskuksessa.

Keskiviikkona 18. tammikuuta ohjelmassa ovat tapaamiset Moldovan pääministeri Natalia Gavrilițan, maan uudelleen yhdistymisestä vastaavan ministeri Oleg Serebrian, infastruktruurista ja alueellisesta kehityksestä vastaavan ministeri Andrei Spinun ja ulkoministeri Nicu Popescun kanssa Moldovan pääkaupungissa Chișinăussa. Keskustelujen aiheina ovat muun muassa Moldovan EU-jäsenyysprosessi, oikeusvaltiokysymykset, energian saannin turvaaminen ja Transnistrian tilanne.

Vierailu Moldovassa tehdään yhdessä Romanian Eurooppa-asioiden valtiosihteeri Daniela Gitmanin kanssa. Ministerit Tuppurainen ja valtiosihteeri Gitman ovat kollegoja EU:n yleisten asioiden neuvostossa, joka käsittelee vakiintuneesti muun muassa EU:n laajentumiseen ja oikeusvaltioperiaatteeseen liittyviä kysymyksiä.

Eurooppa-neuvosto antoi kesäkuussa 2022 sekä Moldovalle että Ukrainalle EU-ehdokasmaan aseman.

Lisätietoja: erityisavustaja Emilia Tervonen p. 050 516 1035 ja EU-asioiden alivaltiosihteeri Satu Keskinen p. 0295 160 302, valtioneuvoston kanslia