Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-integrationen och säkerhetssituationen i Europa diskuterades under minister Tuppurainens resa till västra Balkan

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 5.7.2022 15.18 | Publicerad på svenska 5.7.2022 kl. 15.44
Pressmeddelande 431/2022
Minister Tuppurainen vid möte

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen besökte Kosovo, Nordmakedonien och Albanien den 3–5 juli. Resan gjordes tillsammans med Irlands Europaminister Thomas Byrne. Teman under resan var främjandet av EU-integrationen av länderna i västra Balkan och säkerhetssituationen i Europa.

Måndagen den 4 juli stod möten med premiärminister Albin Kurt och vice premiärminister Besnik Bislim, som ansvarar för Europafrågor, i Kosovos huvudstad Pristina på program-met. Finland stödjer Kosovos integration i Europa och landets avsikt att ansluta sig till Europarådet. Förutsättningen för att EU-integrationen ska framskrida är att normalisera förbindelserna mellan Kosovo och Serbien. Betydelsen av dialog och kompromissvilja mellan länderna betonas.
 
Alla länder i västra Balkan har utsikter till EU-medlemskap. Kosovo är dock det enda landet i västra Balkan som inte har visumfrihet till Schengenområdet. Finland stödjer Kosovos visumfrihet och har tillsammans med tio andra EU-länder vädjat för att ärendet snart ska tas upp till behandling i Europeiska unionens råd.
 
”Finland har utmärkta bilaterala förbindelser med Kosovo. Kosovo uppfyller sedan flera år Schengenområdets kriterier för visumfrihet, och Finland vill främja att visumfrihet genom¬förs snarast möjligt", säger minister Tuppurainen.
 
Den 4 juli stod möten med Nordmakedoniens president Stevo Pendarovski och vice premiärminister Bojan Maricic, som ansvarar för Europaärenden, i huvudstaden Skopje på programmet.
 
Finland anser att det är viktigt att Nordmakedoniens förhandlingar om EU-medlemskap inleds snarast. Finland ger starkt stöd till Nordmakedoniens ordförandeskap i OSSE och medlemskap i FN:s råd för mänskliga rättigheter under perioden 2025–2027. Nordmake-donien har gett Finlands medlemskap i Nato starkt stöd och lovat ratificera ansökan mycket snabbt. Minister Tuppurainen tackade sina kollegor för stödet under Finlands Nato-ansökningsprocess.
 
”Nästa år firas 30-årsdagen av de diplomatiska förbindelserna mellan Finland och Nordmakedonien. Vi har goda och intensiva förbindelser och vi kommer att utveckla vårt samarbete ytterligare. Vår enighet är ytterst värdefull framför allt nu när Rysslands invasion av Ukraina utgör ett hot för hela Europas säkerhet", säger minister Tuppurainen.
 
Tisdagen den 5 juli stod diskussioner med Albaniens utrikesminister Olta Xhaçka och justitieminister Ulsi Manja i huvudstaden Tirana på programmet.
 
Finlands mål är att Albaniens förhandlingar om EU-medlemskap kan inledas utan dröjsmål. Minister Tuppurainen tackade sina kollegor för det starka stödet de gett i fråga om Finlands medlemskap i Nato och framförde önskemålet om att ansökan också ska ratificeras snabbt.
 
”Albanien, Kosovo och Nordmakedonien har beslutsamt gått med i EU:s sanktioner mot Ryssland till följd av Rysslands olagliga anfallskrig. Albanien fungerar som icke-permanent medlem av FN:s säkerhetsråd i linje med EU-länderna. Det ger en god grund för förhand¬lingarna om landets EU-medlemskap", säger Tuppurainen.
 
Under mötena betonade minister Tuppurainen att de reformer som medlemskaps-kriterierna förutsätter, framför allt inom rättsstatssektorn, moderniserar samhällen och gagnar medborgarna redan innan medlemskapet blir verklighet. Reformer som genomförs i god tid banar ländernas väg mot ett EU-medlemskap också under pågående medlemsförhandlingar.

Mer information: Saara Pokki, specialmedarbetare, tfn 050 478 6363, och Satu Keskinen, understatssekreterare för EU-ärenden, tfn 0295 160302, statsrådets kansli