Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

EU-ministerivaliokunnassa muuttoliikettä, energiaa ja terveysalan uudistamista

Valtioneuvoston viestintäosasto
12.6.2020 10.55
Tiedote 412/2020

Kokouksessaan perjantaina 12. kesäkuuta EU-ministerivaliokunta keskusteli muuttoliikeasioista ja linjasi Suomen kantoja tiettyihin energiakysymyksiin, EU:n terveysalan toimintaohjelmaan sekä ulko- ja eurooppaministereiden epävirallisiin videokokouksiin.

EU-ministerivaliokunta sai tilannekatsauksen muuttoliikeasioista. Euroopan komission on tarkoitus antaa lähiaikoina ehdotus EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistamiseksi.

EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen alustavia kantoja koskien energia-alojen älykästä integrointia ja vedyn käytön edistämistä. Komissio valmistelee tiedonantoa aiheesta. Suomelle on tärkeää, että sektori-integraatio- ja vetystrategiat parantavat Euroopan edellytyksiä saavuttaa energia- ja ilmastopoliittiset tavoitteensa. Strategioiden toivotaan vahvistavan EU:n kilpailukykyä ja edistävän energiajärjestelmän kustannustehokkuutta, huoltovarmuuden kehittämistä ja innovatiivisia uusia ratkaisuja.

EU-ministerivaliokunta linjasi, että Suomi suhtautuu alustavasti myönteisesti komission ehdotukseen terveysalan uudeksi toimintaohjelmaksi ”EU4Health”. Ohjelma pyrkii suojelemaan ihmisiä vakavilta rajat ylittäviltä terveysuhkilta, parantamaan lääkkeiden, lääkinnällisten laitteiden ja muiden kriisitilanteessa tarvittavien tuotteiden saatavuutta sekä vahvistamaan terveysjärjestelmiä ja terveydenhuollon henkilöstön määrää. Rahoituksen mitoitukseen ja luonteeseen otetaan kantaa erikseen osana rahoituskehysneuvotteluja.

Lisäksi EU-ministerivaliokunta linjasi Suomen kantoja ulkoministereiden (15.6.) ja eurooppaministereiden (16.6.) epävirallisiin videokokouksiin. Ulkoministereiden aiheena on EU:n ja Yhdysvaltojen väliset suhteet. Eurooppaministerit valmistelevat 19. kesäkuuta järjestettävää Eurooppa-neuvoston videokokousta, jonka pääaiheena on komission muutettu rahoituskehysehdotus ja elpymispaketti. Eurooppaministerit saavat myös tilannekatsauksen EU:n ja Britannian tulevaa suhdetta koskevista neuvotteluista, ja kuulevat kolmen tulevan puheenjohtajamaan ohjelmasta.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Matti Niemi p. 045 679 1717, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen p. 0295 160 319, EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia