Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Juha Sipilä valtakunnallisessa Suomi100 -juhlassa Oulussa

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 2.12.2017 18.51
Puhe

(muutosvarauksin)

Arvoisat juhlavuoden tekijät,

Hyvät naiset ja herrat

Itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi lähestyy huipennustaan – Suomen satavuotispäivää. Olemme kaikki tehneet kovasti työtä juhlavuoden onnistumiseksi, toki useimmat vuoden mittaan vähän muutakin kuin vain juhlavuotta, mutta yhtä kaikki: nyt on juhlan aika. Sydämellisesti tervetuloa teille jokaiselle tähän juhlavuoden tekijöiden juhlaan. Suomi on juhlan ansainnut, ja niin olette tekin. Vietämme iltaa kuten koko vuottakin – yhdessä.

Haluan omasta, valtioneuvoston ja koko Suomi100 -tiimin puolesta lausua teille tässä jo illan aluksi kiitokset. Kiitokset siitä, että halusitte olla mukana tekemässä ikimuistoista juhlavuotta. Kiitokset, että teitte sen myös. Satavuotisjuhlasta muodostui suurin ja laajin maassamme nähty juhlavuosi. Kiitos Suomi100 -hallitukselle, erityisesti Paulalle ja Pekalle, täydellisestä heittäytymisestä juhlavuoteen.

Ohjelmaan liitettiin yli 5000 hanketta, joita oli toteuttamassa arviolta noin 600 000 ihmistä. Juhlavuosi on näkynyt noin sadassa maassa, ja tulee vielä keskiviikkona näkymään. Uskon, että olemme yhdessä onnistuneet vahvistamaan yhteenkuuluvuuden tunnetta ja Suomen kansainvälistä profiilia, kuten juhlavuoden tavoitteena oli. Uskallan ajatella, että meillä on ollut myös ikimuistoista ja mukavaa.

Itseäni juhlassa on puhutellut erityisesti päättäjien rohkeus itsenäisyyden alkutaipaleella, kun eduskunta otti korkeimman vallan ja kun Suomesta tuli tasavalta.

Självständighetsdagen närmar sig och vi kan tillsammans blicka tillbaka på ett fint jubileumsår. Jag vill rikta ett tack till alla er som har varit med och ordnat olika evenemang. Jag är också jättestolt över alla finländare som under åren visat att de vill medverka och fira Finland – tillsammans.

Hyvät juhlavieraat,

Tuoreessa kyselyssä suomalaiset kertoivat, että vahvin tunne itsenäisyyspäivän vietossa on ylpeys omasta maasta. Siihen on syytä, sillä Suomi on hyvä maa – monilla mittareilla paras tai yksi maailman parhaista. Joskus tuntuu, että se meiltä välillä unohtuu. Ehkä juhlavuosi on nostanut Suomen vahvuuksia esille uudella tavalla, sellaisella, joka auttaa meitä tekemään yhdessä työtä myös tulevaisuuden ongelmien ratkaisemiseksi.

Yksi satavuotiaan Suomen tärkeitä arvoja on ollut eheyden vaaliminen, se että kaikki ovat mukana ja kaikki pidetään mukana. Kunnioitamme veteraanien perintöä; kaveria ei jätetä.Uskon lujasti, että se on pienen kansakunnan voima myös jatkossa. Kun aloitamme toisen vuosisatamme itsenäisenä kansakuntana, on entistäkin tärkeämpää löytää uusia keinoja turvata mahdollisuuksien tasa-arvo, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja samassa veneessä mukana oleminen kaikille suomalaisille. Se tarkoittaa kaikkien suomalaisten ja koko Suomen pärjäämistä.

Itsenäisyyden juhlavuoden kantava ajatus on, että kaikki on kutsuttu. Että jokaisella on mahdollisuus osallistua ja myös mahdollisuus luoda itse haluamaansa juhlaohjelmaa. Harvoin, jos koskaan, valtiollisia juhlavuosia on missään vietetty näin avoimella ja luokseen kutsuvalla tavalla. Luulen, että tässä on meille monta asiaa muistettavaksi myös, kun siirrymme juhlasta arkeen.

Hyvät vieraat, tämä on ollut huikea vuosi, ja se huipentuu tänään ja alkavalla viikolla. Nostetaan malja satavuotiaalle Suomelle, suomalaisille, ja Suomen ystäville. Onnea, ja hyvää iltaa!

Juha Sipilä