Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Marin EU-ASEAN–huippukokouksessa: Venäjän terroriin on vastattava globaalisti

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 14.12.2022 18.29
Tiedote
Pääministeri Marin kävelee Europa-rakennuksessa, takan EU-ASEAN huippukokouksen logot
Kuva: EU

Pääministeri Sanna Marin osallistui tänään Brysselissä EU:n ja Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö ASEAN:in ensimmäiseen huippukokoukseen.

Marin painotti puheenvuorossaan Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia koko kansainvälisen järjestelmän kannalta, ASEAN:in ja indopasifisen alueen tärkeyttä Euroopalle sekä käytännön yhteistyön merkitystä EU:n ja ASEAN:in kesken. 
 
Venäjän laiton hyökkäys Ukrainaan on Marinin mukaan edelleen lisännyt EU:n ja ASEAN:in kumppanuuden merkitystä. Siviilien surmaaminen, iskut siviili-infrastruktuuria vastaan ja muut terroriteot edellyttävät vahvaa ja päättäväistä globaalia vastausta, Marin sanoi.
 
”EU tuomitsee Venäjän sotilaallisen aggression voimakkaasti. Tekisimme niin myös, jos sama tapahtuisi Aasiassa”, Marin totesi.
 
Marin sanoi uskovansa EU:n ja ASEAN:in yhteistyön tarpeellisuuteen painottaen monipuolisen yhteistyön mahdollisuuksien ja konkreettisten hyötyjen osoittamista.
 
”Suomi pitää strategista kumppanuutta ASEAN:in kanssa suuressa arvossa. Tuemme pyrkimyksiä käytännöllisen yhteistyön lisäämiseksi, mukaan lukien vapaakauppaneuvottelut ja kumppanuudet digitalisaatiossa, yhteenliitettävyydessä ja vihreässä taloudessa.”
 
EU:n ja ASEAN:in huippukokouksen tavoitteena oli vahvistaa osapuolten vuonna 2020 solmimaa strategista kumppanuutta ja linjata yhteistyön tiivistämisestä alueiden maiden kesken. Keskustelua käytiin erityisesti globaaleista ja alueellisista turvallisuuskysymyksistä, taloudellisesta ja kaupallisesta yhteistyöstä sekä kestävästä kehityksestä, vihreä ja digitaalinen siirtymä mukaan lukien. Yhteistyö indopasifisen alueen kanssa on EU:lle selkeä geopoliittinen prioriteetti, jota tiiviimmät suhteet ASEAN:in ja sen jäsenmaiden kanssa tukevat.
 
EU:n ja ASEAN:in käytännön yhteistyötä ohjaa toimintaohjelma, joka kattaa kaupan, talouden, turvallisuuspolitiikan ja kulttuurin. Toimintaohjelmasta vuosille 2023–27 sovittiin elokuussa.
 
Kokouksessa hyväksyttiin EU:n ja ASEAN:in yhteinen julkilausuma, jossa osapuolet mm. vahvistivat yhteisen sitoutumisensa sääntöperustaiseen kansainväliseen järjestelmään ja kansainvälisen oikeuden kunnioittamiseen.

Lisätietoja: EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto, p. 050 468 5949, erityisavustaja Lauri Voionmaa (kv. asiat), p. 0295 160 306 ja EU-asioiden viestintäasiantuntija Rami Kurth p. 050 465 7963, valtioneuvoston kanslia