Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvoston kanslia etusivu

Pääministeri Marin huippukokouksessa: EU:n ja Länsi-Balkanin yhtenäisyys on tärkeämpää kuin koskaan

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 6.12.2022 16.59
Tiedote
Pääministeri Marin ja Albanian pääministeri Edi Rama seisovat vierekkäin ulkona kokouspaikalla
Kuva: Media and Information Agency, Albania

Pääministeri Sanna Marin osallistui tänään EU:n ja Länsi-Balkanin maiden huippukokoukseen Tiranassa, Albaniassa.

Kokouksen julkilausumassa vahvistetaan EU:n sitoutuminen Länsi-Balkanin maiden EU-perspektiiviin, korostetaan yhteisten arvojen ja EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan noudattamisen tärkeyttä sekä yhteistyön syventämistä keskeisillä aloilla. 

Pääministeri Marin painottaa EU:n ja Länsi-Balkanin yhtenäisyyden merkitystä Venäjän hyökkäyssodan vuoksi muuttuneessa turvallisuus- ja geopoliittisessa tilanteessa.

”EU on sitoutunut Länsi-Balkaniin. Yhtenäisyytemme ei ole koskaan aikaisemmin ollut yhtä tärkeää kuin tänä vuonna, Venäjän hyökättyä Ukrainaan. On tärkeää viestiä tästä myös kansalaisille”, Marin toteaa.

Marinin mukaan on ensisijaisesti keskityttävä turvallisuuden ja resilienssin vahvistamiseen tiivistämällä entisestään yhteistyötä erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, energiasektorilla ja hybridiuhkiin vastaamisessa. 

Huippukokouksen keskusteluissa korostuivat yhteistyön konkreettiset hyödyt kansalaisille EU-maissa ja Länsi-Balkanilla.

Tavoitteena on muun muassa luoda mahdollisuuksia nuorille EU:n eri ohjelmien avulla ja syventää markkinoiden yhdentymistä. Ennen huippukokouksen alkua osapuolet allekirjoittivat julkilausuman tavoitteesta alentaa ja asteittain poistaa roaming-maksut EU:n ja Länsi-Balkanin väliltä.

EU on tukenut Länsi-Balkanin maita voimakkaasti Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamaan energia- ja ruokakriisiin vastaamisessa. Maat ovat mukana EU:n elintarviketurvamekanismissa sekä energiayhteistyössä. Komissio on myös ehdottanut Länsi-Balkanille miljardin euron tukea energiainvestointeja varten.

Länsi-Balkanin alueeseen luetaan kuuluvaksi kuusi EU:n kumppania: Albania, Bosnia ja Hertsegovina, Kosovo, Montenegro, Pohjois-Makedonia ja Serbia.

EU:n ja Länsi-Balkanin huippukokous järjestettiin nyt ensimmäisen kerran Länsi-Balkanin alueella.

Lisätietoja: EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto, p. 050 468 5949, erityisavustaja (EU-asiat) Saara Pokki p. 050 478 6363 ja EU-asioiden viestintäasiantuntija Rami Kurth p. 050 465 7963, valtioneuvoston kanslia