Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Pääministeri Marin tapasi pääministeri Rataksen ja presidentti Kaljulaidin

Statsrådets kommunikationsavdelning 10.1.2020 18.30
Tiedote

Pääministeri Sanna Marin teki tänään 10. tammikuuta ensimmäisen työvierailunsa Viroon. Hän tapasi kollegansa pääministeri Juri Rataksen ja kävi myös kohteliaisuuskäynnillä presidentti Kersti Kaljulaidin luona.

Pääministerit keskustelivat maiden välisistä yhteistyöhankkeista etenkin energian, liikenteen ja eurooppalaisten ydinliikenneverkkojen kehittämisen sekä digitalisaation aloilla.

”Olen iloinen hyvin toimivasta yhteistyöstä, joka näkyy myös arjen tasolla. Yhteisten digitaalisten palveluiden kehittäminen avaa uusia mahdollisuuksia. Yhtenä hyvänä esimerkkinä tästä on sähköisen reseptin käyttöönotto maidemme kansalaisille rajat ylittävästi”, sanoi pääministeri Marin.

Pääministeri Marin kuunteli mielenkiinnolla kokemuksia Viron alkutaipaleelta YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvana jäsenenä. Kansainvälisissä asioissa tapaamisessa nousi esille myös Lähi-idän tilanteen huolestuttava kehitys.

”Kansainvälisten rauhaa turvaavien joukkojen turvallisuus on varmistettava sekä pyrittävä tilanteen liennyttämiseen ja keskusteluyhteyden luomiseen”, pääministeri Marin totesi.

Pääministerit vaihtoivat näkemyksiä Venäjästä ja Ukrainasta. Pääministerit totesivat, että Minskin sopimusten täysi toimeenpano on oleellista ennen kuin suhteissa Venäjän kanssa voisi tulla merkittäviä muutoksia.

Myös ympäristönsuojelun merkitys Itämerellä ja Arktisella alueella nousi esille.

”Haluamme edistää EU:n kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, ja odotan tässä hyvää yhteistyötä Viron ja muiden samoin ajattelevien maiden kanssa”, sanoi pääministeri Marin.

Ympäristökysymyksistä ja ilmastopolitiikasta keskusteltiin myös tapaamisessa presidentti Kersti Kaljulaidin kanssa.

Lisätietoja: pääministerin Eurooppa-asioiden alivaltiosihteeri Jari Luoto, p. 050 468 5949, kansainvälisten asioiden erityisavustaja Lauri Voionmaa, p. 050 421 0422 ja valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, p. 040 536 4821, valtioneuvoston kanslia